Ubistvo hirurga opomena za društvo

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da je ubistvo kraljevačkog hirurga Slobodana Lukića krajnja opomena za čitavo društvo.

Izvor: B92

Nedelja, 04.05.2014.

14:23

Default images

Ministar je najavio i da će zatražiti da se lekari ubuduće tretiraju kao službena lica.

"Ovo je krajnja opomena za sve nas. Preuzeo sam Ministarstvo zdravlja u veoma teškoj situaciji i pod hitno moraju da se poprave stvari kako do ovakvih događaja ne bi dolazilo", rekao je ministar Lončar na konferenciji za štampu u Zdravstvenom centru "Studenica" u Kraljevu.

"Ne prođe ni nedelju dana, a da nemamo napad na lekara. Pokrenuta je inicijativa da postanu službena lica", dodao je ministar.

On je naveo da je ubistvo lekara tužan dan za zdravstvo, da je to bio čovek koji je decenijama spasavao hiljade tuđih života i da je samo nekoliko sati ranije završio noćno dežurstvo.

Govoreći o osumnjičenom za ubistvo, 78-godišnjem B.M, ministar Lončar je rekao da on nije imao tumor, kako se prvobitno pričalo.

"Po onome što je pisao i zbog čega je dolazio u bolnicu, on je bio ubeđen da ima tumor. Pre godinu dana je operisao žučnu kesu, sa jednom manjom komplikacijom koja nije zahtevala reintervenciju, već je konzervativno sanirana. Međutim, on je ostao mišljenja da ima tumor, iako postoje izveštaji u kojima piše da ga nema", rekao je Lončar.

On je, prema rečima ministra, više puta inisistirao da mu lekari napišu da ima tumor.

Ministar Lončar je ponovio da je to veoma tragičan događaj i, takođe, izrazio saučešće porodici ubijenog Lukića.

Zvonko Veselinović, direktor ZC "Studenica", rekao je da je Lukić, pošto je na njega pucano iz pištolja, bio teško povređen i da na licu mesta nije davao znake života.

"Sve što smo mogli da uradimo, a to je bilo u kratkom roku, bilo je bezuspesno. Nažalost svi ovde smo njegovi đaci, ali nismo mogli da mu pomognemo, tu nije bilo spasa", rekao je Veselinović.

Anđa Jukić (67) kaže da joj doktor Lukić spasao život.

"Žrtvovao se za mene, i gledala sam ga kao svoje dete. Ne mogu da prežalim, ceo dan plačem", priča Anđa.

Poznati kraljevački hirurg Slobodan Lukić (66) preminuo je u Zdravstvenom centru Studenica, nakon što je B.M. (76) iz Kraljeva, u njega pucao iz pištolja sa više hitaca. Napadač je posle toga pokušao da izvrši samoubistvo.

"Satanizacija i otvaranje sezone lova na lekare"

Dr Slobodan Lukiæ, arhivska fotografija (Tanjug)
Lekarska komora Srbije ocenila je, povodom ubistva Lukića, da u delu medija već duže vreme ima "satanizacije" zdravstvenih radnika i ponovo zatražila da ta struka dobije zaštićeni status službenog lica.

"Satanizacija lekara preko jednog dela medija, stereotipi o korumpiranim lekarima, otvaranje sezona lova na lekare deo su svakodnevnice u Srbiji", navodi se u saopštenju Lekarske komore.

"Tragična je i koncidencija da se mučko ubistvo desilo posle četiri dana medijskih špekulacija o tome da li su lekari iz Doma zdravlja Novi Beograd, prekršili etički kodeks, a da se pritom uopšte ne zna prava istina o tom dogadjaju", navodi Lekarska komora.

Komora je pozvala ministra zdravlja da podrži lekare u naporima da se zaštite od nasilja, a medije da poštuju novinarski kodeks i o svemu, pa i o lekarima, izveštavaju objektivno.

"Ovim činom obistinile su se najcrnje slutnje o kojima je Lekarska komora Srbije u više navrata govorila i pisala Ministarstvu zdravlja, tražeći status službenog lica za lekare i donošenje Zakona o lekarstvu. Stalno su stizali negativni odgovori", dodaje se u saopštenju.

SLFS: Kao društvo idemo u bolest

Sindikat lekara i farmaceuta Srbije saopštio je da napadi na lekare nisu problem zdravstva i odnosa lekara i pacijenata, niti samo problem pravosuđa, kaznene politike, dobijanja statusa službenog lica, boljeg obezbeđenja.

"Ovo je simptom koji ukazuje da kao društvo idemo u bolest koja nas polako ali sigurno razara i koja se ne može lečiti apelima, saopštenjima i kratkoročnim merama. Ovo treba lečiti sistemski i iz korena", navodi se u saopštenju sindikata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

150 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: