U toku akcija vojske u Mariupolju

Ukrajinska vojska je u subotu uveče otpočela operaciju protiv proruskih aktivista u gradu Mariupolj, na jugu Donjecke oblasti. U Lugansku napadnuta vojska.

Izvor: B92

Subota, 03.05.2014.

22:37

Default images

"Specijalne snage su u centru grada. One uglavnom ispaljuju hice upozorenja", rekao je Mihail Krutko iz štaba za samoodbranu grada, prenosi agencija Interfaks.

On je dodao da se oko 300 stanovnika okupilo na gradskom centralnom trgu kako bi se suprotstavili ukrajinskim trupama, navodi RT.

Stanovnici su nenaoružani, blokirali su puteve u centru grada, prave barikade od guma i raznog materijala kako bi sprečili trupe da uđu. Kako je dodao Krutko, oni pale gume. Itar tass javlja da je, istovremeno sa ovom akcijom, konvoj oklopnih transportera probio kontrolne punktove u gradu Konstatinovka, nedaleko od Donjecka. Mogli su se čuti i pucnji u tom gradu, prenosi Raša tudej.

Lokalni mediji javljaju da se sukobi odvijaju nedaleko od televizijskog tornja u tom gradu.

Lugansk: Proruski demonstranti napali jednu vojnu jedinicu

Naoružani proruski pobunjenici u subotu su napali jednu ukrajinsku vojnu jedinicu i regrutni centar u Lugansku, na istoku Ukrajine.

Ranjena su dvojica vojnika, saopštila je ispostava Ministarstva unutrašnjih poslova u tom gradu sa 430.000 stanovnika, koji se nalazi 20 kilometara od granice sa Rusijom.

Vojnik je ranjen šok bombom prilikom napada naoružanih napadača na jedinicu, a jedan regrut je u regrutnom centru ranjen automatskim oružjem, objavilo je Ministarstvo.

Nemira ima u u nekoliko drugih gradova na istoku Ukrajine, prenose tamošnji mediji.

U video-snimku objavljenom u subotu, guverner samoproglašene otcepljene oblasti Luganska, Valeri Bolotov, najavio je "opštu mobilizaciju" i zatražio od pripadnika snaga reda da se zakunu na vernost "Vojsci Jugoistoka", inače će "pred preki sud".

U Donjecku, velikom industrijskom gradu na istoku, sa 980.000 stanovnika, separatisti su u subotu uveče upali u zgradu Službe bezbednosti (SBU), javili su tamošnji mediji.

Oko 2.000 ljudi s motkama zaposelo je tu nebranjenu zgradu, uzvikujući "Rusija!" i "Ne praštamo Odesu!" gde je u petak u sukobu proruske i proukrajinske mase poginulo više od 40 ljudi, uglavnom s proruske strane.

U industrijskom gradu Konstjantinivka, sa 95.000 stanovnika, vodi se borba separatista i snaga bezbednosti kod TV-tornja. Čuli su se pucnji, a TV-signal je prestao, prenose mediji.

U Mariupolu, gradu na severnoj obali Azovskog mora, sa pola miliona žitelja, separatisti su blokirali ulicu ispred gradske većnice i čula se pucnjava, javili su mediji.

Andrej Parubij, sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu, rekao je za TV-kanal 5: "Po završetku operacije u Slavjansku i Kramatorsku, ulazimo u aktivnu fazu (antiterorističke) operacije u drugim gradovima" koji su pod kontrolom proruskih separatista.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: