"Janukovičevi ljudi krivi za Odesu"

Masovni neredi u Odesi, u kojima je, prema poslednjim podacima, poginulo najmanje 46 osoba, pripremljeni su izvan Ukrajine, tvrdi Služba bezbednosti Ukrajine.

Izvor: B92

Subota, 03.05.2014.

13:31

Default images

Kako je saopšteno, finansirali su ih činovnici u vladi svrgnutog Viktora Janukoviča - bivši vicepremijer Sergej Arbuzov i nekadašnji ministar državnih prihoda Aleksandar Klimenko.

"Diverzija u Odesi bila je usmerena na destabilizaciju na jugu Ukrajine i trebalo je da označi početak obimne destabilizacije u ostalim južnim oblastima Ukrajine", naveli su predstavnici SBU na brifingu u Kijevu, prenela je agencija Ukrinform.

U tim dogadjajima, tvrdi ta služba, učestvovali su predstavnici nelegalnih vojnih formacija iz moldavske oblasti Pridnjestrovlje, koje su koordinisale "diverzantske grupe iz Rusije".

SBU dodaje da sa stručnjacima MUP vodi istragu kako bi se identifikovali organizatori i žrtve sukoba u Odesi.

Ruske i ukrajinske agencije prenose izjavu tužioca Odeske oblasti Igora Boršuljaka da je broj žrtava dostigao 46, a da se više od 200 obratilo za lekarsku pomoć.

Tužilac je rekao da lokalna policija nije izvršavala svoje dužnosti blagovremeno, navodi Ukrinform.

"Tokom sukoba i požara u Domu sindikata poginulo je 46 osoba, više od 200 obratilo se za pomoć lekarskim ustanovama. Medju njima je 20 pripadnika policije. Osmoro je poginulo zbog pada sa visine tokom požara", rekao je Boršuljak a prenosi Itar - tass.

Ruska informativna agencija Novosti navodi da je sukob izbio u Grčkoj ulici izmedju aktivista "Antimajdana" s jedne, i navijača fudbalskih klubova iz Odese i Harkova i pristalica "Evromajdana" (zimskih protesta na Trgu nezavisnosti u Kijevu), s druge strane.

Do večeri su se neredi premestili na Kulikovo polje, gde su pristalice unitarne Ukrajine uništile kamp "antimajdanovaca", a posle toga je u Domu sindikata - gde su se sklonile pristalice Rusije, izbio požar, u kom je prema tužilaštvu Odese poginulo 40 osoba.

U Odesi je do 5. maja proglašena trodnevna žalost zbog žrtava nereda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: