Stupili u kontakt s članovima OEBS

Nemački mediji, pozivajući se na vladu u Berlinu, javljaju da je došlo do kotakta sa članovima tima OEBS-a, zarobljenim nedavno u istočnoj Ukrajini.

Izvor: B92

Petak, 02.05.2014.

14:29

Default images

Osim ovog, predstavnik nemačkog Ministarstva inostranih poslova nije naveo nikakve druge podatke, prenose nemački mediji, navodeći da se među sedmoro uhapšenih pripadnika OEBS-a, nalaze i četvorica Nemaca.

Njih su, kako se navodi, oteli proruski separatisti.

I sama kancelarka Angela Merkel zatražila je juče od predsednika Rusije Vladimira Putina pomoć u oslobađanju posmatrača OEBS, koje su u petak 25. aprila zarobili proruski pobunjenici na istoku Ukrajine, saopštio je zvanicni Kremlj.

"Angela Merkel je zatražila pomoć u oslobađanju posmatrača iz više evropskih zemalja, uključujući Nemačku, koji su zarobljeni na jugoistoku Ukrajine", navodi se u saopštenju objavljenom nakon telefonskog razgovora dvoje lidera, preneo je Rojters.

"Putin i Merkelova su se usaglasili oko važnosti maksimalnog korišćenja potencijala OEBS-a u posredovanju u Ukrajini", naveo je Kremlj.

U timu posmatrača OEBS-a, koji su predvodili Nemci, bilo je i predstavnika Češke, Danske, Poljske i Švedske. Šveđanin je pušten iz zdravstvenih razloga, a preostalih sedam zarobljenika je u nedelju izvedeno pred novinare. Oni su rekli kako su u dobrom zdravstvenom stanju. Lider pobunjenika je za njih rekao da predstavljaju "ratne zarobljenike" i špijune NATO.

Putin je nemačkoj kancelarki ovom prilikom takođe poručio da su za rešenje ukrajinske krize kljucni povlačenje jedinica ukrajinske vojske sa jugoistoka Ukrajine, okončanje nasilja i početak nacionalnog dijaloga.

Tabliod "Bild" danas piše, pozivajući se na vođu ruskih separatista u Slavjansku Vlačeslava Ponomarjova da du svi zarobljeni Nemci na sigurnom mestu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: