"Akcija Kijeva vodi u katastrofu"

Akcija ukrajinskih vojnih snaga na Slavjansk Ukrajinu vodi "u katastrofu", saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova, a prenosi agencija Itar Tas.

Izvor: B92

Petak, 02.05.2014.

13:57

Default images

"Ukrajinske vojne jedinice koriste tenkove i drugu tešku vojnu opremu, i helikoptere iz kojih se projektilima gađaju demonstranti. Dobijamo informacije o žrtvama i ranjenim ljudima", navelo je rusko ministarstvo, dodajući da upotreba oružja protiv sopstvenog naroda zločin, koji Ukrajinu vodi "u katastrofu".

Svetski mediji ranije su objavili da je rano jutros počela akcija ukrajinskih snaga na Slavjansk i da su tada korišćene i avijacija i kopnene trupe.

Slavjansk od aprila drže proruske snage. Grad je od jutros opkoljen ukrajinskim jedinicama koje su zauzele strateški važnu televizijsku stanicu i centar grada.

Portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov ocenio je da je akcija ukrajinskih snaga na Slavjansk "odmazda" i da je njom ubijena poslednja nada za opstanak sporazuma iz Ženeve.

Švedski ministar spoljnih poslova Karl Bilt je na svom Tviter nalogu napisao da se Kijev pridržava dogovora u Ženevi, postignutog 17. aprila, dok ga se Rusija ne pridržava.

Iz Moskve je uoči akcije ukrajinskih snaga upozoreno da će svaki napad "na mirno stanovništvo" imati "katastrofalne posledice".

Eštonova: Smanjiti nasilje i okončati okupaciju

Visoka predstavnica EU za spoljnju politiku i bezbednost Ketrin Ešton danas je izjavila da je ključno smanjiti nasilje i okončati okupaciju zgrada državne administracije u Ukrajini.

"Od ključnog je značaja da se nasilje ne nastavi, apsolutno je važno da se okonča okupacija zgrada", rekla je ona na zajedničkoj konferenciji za novinare sa nemačkim ministrom spoljnjih poslova Frankom-Valterom Štajnmajerom u Berlinu.

"Svima sam rekla da je apsolutno važno da ukrajinski parlament Rada funcioniše, da bude mesto na kome svi predstavnici Ukrajine mogu raditi zajedno", dodala je ona, preneo je Rojters.

Štajnamjer je pozvao na hitnu primenu sporazuma koji su prošlog meseca u Ženevi postigle Ukrajina, Rusija, SAD i EU kako bi se smirile tenzije u Ukrajini.

Nemački mediji su, pozivajući se na vladu u Berlinu, javili da je došlo do kotakta sa članovima tima OEBS-a, zarobljenim nedavno u istočnoj Ukrajini.

Medvedev: Kijev da se prizove pameti i prekine ubijanje sopstvenih građana

Foto: Beta, arhiva
Vlasti u Kijevu treba da se "prizovu pameti" i da prekinu ubijanje sopstvenih građana, jer će u suprotnom sudbina Ukrajine biti "sasvim žalosna", izjavio je danas ruski premijer Dmitrij Medvedev.

Medvedev je za primenu sile na jugoistoku Ukrajine rekao da pokazuje nemoć "faktičkih vladara Kijeva".

"Umesto da započne normalan dijalog u duhu Ženevskih sporazuma, postavi za pregovarački sto sve učesnike sukoba, razmotri kompromise i izlaz, započeta je kaznena operacija, koristi se desant i helikopteri, ginu ljudi, lije se krv", napisao je ruski premijer na svom nalogu na društvenoj mreži "Fejsbuk".

"Odgovornost za rat protiv sopstvenog naroda je na onima koji donose kriminalne odluke u Kijevu", naglasio je Medvedev, a prenosi Itar-Tas.

Ukrajinske snage bezbednosti započele su jutros specijalnu operaciju kod Slavjanska u Donjeckoj oblasti uz angažovanje vazduhoplovstva i oklopne tehnike, u kojoj su poginula tri pobunjenika i dva civila, a dva ukrajinska vojnika su ubijena dok su sedmorica ranjena.

Na zahtev Rusije, u Njujorku će u 12 sati po lokalnom (18 po srednjoevropskom) vremenu biti održana vanredna sednica Saveta bezbednosti UN o Ukrajini, javile su ruske agencije.

"Rusija poziva na obustavu nasilja na jugoistoku Ukrajine"

Rusija će pozvati na obustavu nasilja u jugoistočnim regionima Ukrajine rekao je novinarima stalni predstavnik Rusije u UN Vitalij Čurkin uoči početka vanredne sednice Saveta bezbednosti UN u Njujorku.

Mi ćemo pozvati da nasilje bude zaustavljeno, rekao je Čurkin, javio je Itar-Tass.

Održavanje sednice je ranije danas inicirala Rusija.

Očekuje se da će generalni podsekretar UN za politička pitanja Džefri Feltman podneti izveštaj o situaciji u jugoistočnom regionima Ukrajine, navodi Itar-Tass.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

93 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: