Kremlj: Ubijena nada iz Ženeve

Napad na Slavjansk je odmazda i time je ubijena poslednja nada za opstanak sporazuma iz Ženeve, rekao je portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov.

Izvor: B92

Petak, 02.05.2014.

11:34

Default images

"Dok Rusija preduzima napore usmerene na deeskalaciju i rešavanje konflikta, kijevski režim odlučio se za paljbu po mirnim naseljima iz borbene avijacije. Korišćenjem avijacije za napad na civilne objekte, režim u Kijevu počeo je operaciju odmazde, i uništio poslednju nadu za opstanak sporazuma iz Ženeve", rekao je Peskov.

Ministarstvo odbrane Ukrajine saopštilo je danas da su dva ukrajinska vojnika poginula i da su oborena dva helikoptera kod Slavjanska na istoku Ukrajine, gde je vojska jutros počela operaciju u pokušaju da ponovo preuzme kontrolu nad gradom. Agencija Asošiejted pres navodi da je stradalo tri osobe.

Helikopteri su oboreni sofisticiranim oružjem, raketama zemlja-vazduh, što pobija tvrdnje Rusije da je Slavjansk pod kontrolom naoružanih civila, navodi američka agencija.

Peskov je rekao i da je Moskva u Ukrajinu poslala izaslanika Vladimira Lukina da pregovora kako bi bili pušteni posmatrači OEBS-a koje su zarobili proruski aktivisti u Slavjansku. Dodao je da Kremlj sa njim ne može da uspostavi vezu od kada su ukrajinske snage jutros počele akciju kod Slavjanska.

Sporazum, koji su 17. aprila u Ženevi postigle SAD, Rusija EU i Ukrajina, između ostalog podrazumeva razoružavanje nelegalno naoružanih grupa i vraćanje zauzetih objekata pod kontrolu ukrajinskih vlasti.

Slavjansk od aprila drže proruske snage. Grad je od jutros opkoljen ukrajinskim jedinicama koje su zauzele strateški važnu televizijsku
stanicu i centar grada, javile su svetske agencije.

Štajnmajer: Osetljiva faza pregovora o puštanju posatrača OEBS-a

Pregovori koji imaju za cilj oslobođanje posmatrača OEBS-a, zarobljenih u Slavjansku, su u veoma osetljivoj fazi, saopštio je nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer.

On je posle razgovora u Bernu sa Didijeom Burkhalterom, ministrom spoljnih poslova Švajcarske i predsedavajućim OEBS-a, rekao da je u toku osetljiva faza pregovora i da za sada o tome ne može da kaže više.

Burkhalter je rekao da je na sastanku potvrđeno da je cilj OEBS-a i Nemačke "bezuslovno" oslobadanje predstavnika OEBS-a, među kojima ima i četiri nemačka državljana.

Štajnmajer je kazao da je aktuelna kriza u Ukrajini "veliki izazov za svet" i da su jutrošnji događaji u toj zemljiu dokaz da "nasilje" nije okončano. Dodao je da će biti uloženi novi napori kako bi se našlo rešenje za krizu u Ukrajini. U tom cilju u toku su kontakti na najvišem nivou, dodao je on.

Proruski aktivisti drže kao taoce osam posmatrača OEBS-a koji su, prema nemačkom Bildu, prebačeni iz Slavjanska na sigurnije mesto.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov izjavio je da je Moskva u Ukrajinu poslala izaslanika Vladimira Lukina da pregovora kako bi posmatrači OEBS-a bili pušteni. On je dodao da Kremlj sa njim ne može da uspostavi vezu od kada su ukrajinske snage jutros počele oružanu akciju kod Slavjanska.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: