"Reforme ne možete prepisati"

Predsednik Evropskog ekonomskog i socijalnog komiteta (EESC) Anri Malos ocenio je da se na putu ka EU ne smeju žrtvovati obrazovanje i zdravstvo.

Izvor: Beta

Petak, 02.05.2014.

10:19

Default images

On je rekao da bi Srbija o tome trebalo da vodi računa, za razliku od nekih država iz istočne i centralne Evrope, koji su te dve stvari zanemarili pristupajući Uniji.

Malos je istakao i da reformi javnog sektora treba pristupiti sa dobro razrađenim planom i uz socijalni dijalog, preispitati "preklapanja" u tom sektoru.

U intervjuu za portal EurAktiv Srbija Malos je rekao da Srbija mora pre svega da nađe svoj put u reformi javnog sektora i dodao da se ne mogu preslikati rešenja iz jedne zemlje u drugu niti tehnički preneti iz Brisela.

On je rekao da Srbija i Francuska imaju sličan udeo zaposlenih u javnom sektoru u odnosu na broj stanovnika, pošto u Francuskoj od 60 miliona stanovnika oko pet miliona radi u tom sektoru, a u Srbiji između 700.000 i 800.000 od sedam miliona stanovnika.

"Ne znam kako je u Srbiji, ali u mojoj zemlji je u proteklih 50 godina svaka nova vlada, bilo desnice ili levice, dodavala novi nivo administracije - regionalni, lokalni, departmanski. Na kraju, došlo se do toga da mnogi ljudi rade istu stvar, isti zadatak. I morali smo da stvorimo tela samo za koordinaciju svih tih ljudi", rekao je on.

Malos je rekao da treba proveriti sva "preklapanja" u javnom sektoru i da smanjenjima treba pristupiti "pametno" da se ne bi došlo u situaciju poput Grčke koja je prvo ukinula javni medijski servis a zatim ga ponovo uvela uz veće troškove.

"Morate raditi postepeno sa razrađenim planom i uz socijalni dijalog. Morate proveriti sva preklapanja u javnom sektoru", rekao je on.

On je rekao da se obrazovanje i zdravstvo ne smeju žrtvovati, kao što su to sa obrazovanjem učinile neke članice EU u istočnoj i centralnoj Evropi u vreme pristupanja Uniji.

"Kada društvo nije zdravo, kako možete imati efikasnu privredu", rekao je Malos i dodao da je obrazovanje najbolja investicija za budućnost društva.

Predsednik EESC je rekao da će ta institucija EU takođe pratiti pregovore o članstvu Srbije kroz Zajednički konsultativni komiteta čije uspostavljanje je u toku a činiće ga predstavnici EESC-a i srpskog civilnog društva.

Evropski ekonomski i socijalni komitet je savetodavna institucija EU koja predstavlja civilno društvo u Uniji, uključujući udruženja poslodavaca, sindikate i druge interesne grupe.

Kao savetodavno telo učestvuje u donošenju propisa na nivou EU pre svega u vezi sa ekonomskim i socijalnim politikama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

18 h

Podeli: