SAD: Ruski zahtev je apsurdan

Ruski zahtev da Ukrajina povuče svoje snage sa sve nestabilnijeg jugoistoka zemlje, SAD su danas ocenile kao apsurdan.

Izvor: B92

Četvrtak, 01.05.2014.

22:26

Default images

U atmosferi zapadnih optužbi da Rusija stoji iza proruskih separatista, koji osvajaju sve više državnih zgrada u nizu gradova na jugoistoku Ukraine, a vlada u Kijevu priznaje da su njene snage nemoćne da zaustave pobunu, Moskva je pozvala Ukrajinu da zaustavi svoje operacije i povuče snage bezbednosti iz regiona, prenosi AFP.

Portparol američkog predsednika Baraka Obame, Džej Karni, izjavio je da je taj zahtev, koji je ruski predsednik Putin izneo nemačkoj kancelarki Angeli Merkel, apsurdan, jer se traži od jedne države da povuče snage sa sopstvene teritorije.

Merkelova treba sutra da se sastane sa Obamom u Vašingtonu, a Ukrajina će biti na vrhu liste tema njihovog susreta.

Karni odbacuje insinuacije da postoje razlike izmedju SAD i EU u pogledu puteva za rešavanje ukrajinske krize, zbog toga što evropske zemlje imaju tešnje trgovinske veze sa Rusijom nego SAD, pa strahuju da bi teže sankcije mogle da povećaju cene energenata i ugroze njihove i tako krhke privrede.

"Očekujemo da nastavimo putem na kojem jedna medjunarodna koalicija povećava trošak koji Rusija mora da podnese i plati ukoliko odbije da se pridržava svojih obaveza", ističe Karni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: