"Žalbe pred Rezidualnim mehanizmom"

Žalbeni postupci u predmetima Radovan Karadžić, Ratko Mladić i Goran Hadžić odvijaće se pred Rezidualnim mehanizmom za medjunarodne krivične sudove.

Izvor: Tanjug

Utorak, 29.04.2014.

11:50

Default images

To je izjavio glavni tužilac Haškog tribunala za bivšu Jugoslaviju Serž Bramerc uoči majskog izveštaja o završetku rada tog suda, koji će podneti Savetu bezbednosti UN.

On je podsetio da Izveštaj o završetku rada podnosi Savetu bezbednosti dvaput godišnje, a pre toga odlazi u radne posete zemljama bivše Jugoslavije.

"Cilj poseta je da se razgovara o saradnji tih zemalja s Tužilaštvom Tribunala i o procesuiranju predmeta ratnih zločina od pravosudnih organa u regiji", kazao je Bramerc za agenciju Fena i dodao da još radi na sadašnjoj proceni izveštaja koji će predstaviti u UN u prvoj nedelji juna.

Tokom nedavne posete Sarajevu, koja je bila u kontekstu pripreme izveštaja, Bramerc, iako je bilo predvidjeno, nije razgovarao sa članovima Predsedništva i s glavnim tužiocem BiH.

On objašnjava da je glavni tužilac BiH Goran Salihović bio odsutan, da je razgovarao o predmetima druge kategorije s nekoliko tužilaca, kao i da je sastanak u Predsedništvu BiH otkazan jer ni članovi tog tela nisu bili u Sarajevu.

Istakao je da se sastao s predstavnicima nekoliko udruženja žrtava s kojima je razgovarao o sporoj implementaciji nacionalne strategije za procesuiranje ratnih zločina.

Medjunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju tokom više od dve decenije rada podigao je optužnice protiv 161 osobe, a presude su izrečene protiv 87 osoba.

Na zatvorske kazne je osudjeno 69 osoba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: