Predali se policajci u Lugansku

Urajinski policajci u Lugansku napustili su svoju stanicu nakon što ih napale proruske snage koje su pucale iz automatskog oružja i bacale šok bombe.

Izvor: Beta

Utorak, 29.04.2014.

14:43

Default images

Ukrajinski policajci koji su tokom popodneva bili pod opsadom proruskih demonstranata u sedištu policije u Lugansku na istoku Ukrajine večeras su napustili svoju centralu i oružje, javlja izveštač agencije Frans pres.

Oni su jedan po jedan izašli sa šlemovima ali bez oružja između dva reda civila i naoružanih ljudi, neki u maskirnoj uniformi neki ne, zatim su se popeli na autobus koji je došao po njih.

"Vratite se kući" uzvikivali su okupljeni ljudi. Prvi autobus odvezao je oko trideset mladih policajaca, vidno uplašenih, a drugi je čekao da odveze ostale, navodi agencija Frans pres.

Nešto pre nego što su izašli jedan od vođa pobunjenika rekao je okupljenim ljudima preko megafona da će oružje preći "u ruke policije naroda Luganska" i "mi ćemo obezbediti to oružje".

On je prethodno uperio megafon ka prozorima policijske zgrade i poručio onima unutra da ih neće taknuti i da mogu da izađu.

Jedan naoružani čovek rekao je za agenciju Frans pres da su unutra adolescenti, da imaju jedva 18 godina i da su zastrašeni. On je rekao da su pobunjenici tu da "štite narod" i da nikad ne bi pucali prvi.

Proruski aktivisti napali su danas popodne policijsku upravu u Lugansku, pošto su prethodno preuzeli kontrolu nad zgradom regionalne uprave, zatim kancelariju tužzilaštva oblasti Lugansk i prostorije regionalne televizije. Prelazni predsednik Ukrajine Oleksander Turčinov osudio je "izdaju" snaga reda na istoku te zemlje.

"Teško je to priznati, ali je istina. Ogromna većina pripadnika snaga reda na istoku nisu u stanju da izvrše svoju obavezu da zaštite naše građane", ističe Turčinov, a prenosi AFP.

"Događaji na istoku pokazuju neaktivnost, nemoć, a u pojedinim slučajevima i kriminalnu izdaju snaga reda u oblastima Donjeck i Lugansk", naveo je Turčinov u saopštenju objavljenom u trenutku napada na policijsku stanicu u Lugansku.

On je pozvao "ukrajinske patriote", naročito one koji žive u kriznim oblastima Donjecka i Luganska, da se prijave kao dobrovoljci za pomoć policijskim snagama.

Turčinov je najavio plan vlasti da uvedu "vruću liniju" za prijavljivanje dobrovoljaca. On je naročito apelovao na one koji raspolažu vojnim iskustvom.

Demonstranti su gađali zgradu sedišta lokalne policije kamenicama, a zatim nasilno ušli u nju probivši zadnja vrata, a u tome im se, kako javlja agencija Frans pres, pridružilo tridesetak muškaraca naoružanih kalašnjikovima i raketnim bacačima, Neki od njih nosili su uniforme, dodaje se. Ranije danas je fotograf video demonstrante unutar kancelarije tužioca i naoružane ljude na ulazu u televizijski centar.

Naoružani ljudi su rekli da drže pod kontrolom zgradu, a agencija Interfaks je izvestila da su demonstranti spalili ukrajinsku zastavu.

Više od 3.000 proruskih demonstranata upalo je ranije u toku dana u regionalnu administrativnu zgradu u Lugansku.

Grupa od oko 20 mladih metalnim šipkama razbila je prozore kako bi ušla u zgradu koju nije obezbeđivala policija.
Foto: Beta/AP
Demonstranti su skinuli sa zgrade ukrajinsku zastavu i zamenili je ruskom, a zatim otvorili vrata zgrade kako bi pustili gomilu koja je stajala ispred, preneo je AFP.

Na video snimcima prikazani su muškarci, neki u zelenim kamuflažnim uniformama kako nose štitove i šefaju foajeom zgrade.

Vlada u Kijevu izgubila je kontrolu nad policijskim snagama u delovima istočne Ukrajine, gde su proruski aktivisti zauzeli regionalne zgrade u Donjecku i nekoliko manjih gradova.

"Regionalno rukovodstvo ne kontroliše svoje policije snage. Lokalna policija nije uradila ništa", rekao je savetnik ministra unutrašnjih poslova Arsena Avakova, Stanislav Rečinski.

Rečinski je dodao da ministarstvo ima informacije da će demonstranti sledeće pokušati da zauzmu lokalnu televiziju.

Proruske snage u Lugansku, gradu od 465.000 žitelja, blizu ruske granice, zauzeli su zgradu lokalne službe bezbednosti pre tri sedmice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: