"Nećemo ponoviti krimski scenario"

Zamenik šefa diplomatije Rusije Sergej Rjabkov rekao da nema razloga za bojazan da bi Moskva pokušala da preuzme jugoistočni deo Ukrajine.

Izvor: Tanjug

Utorak, 29.04.2014.

11:23

Default images

"Nemamo nikakvu nameru da ponovimo takozvani 'krimski scenario' na jugoistoku Ukrajine. Nema osnova za strahovanje da će se to desiti", rekao je Rjabkov.

On je danas optužio SAD da nastoje da ožive politiku "gvozdene zavese", navodeći da će najnovije američke sankcije Moskvi zbog Ukrajine, naneti udarac ruskom visokotehnološkom sektoru.

"Sve to je udarac našim visokotehnološkim preduzećima i industriji. Ovo je oživljavanje sistema stvorenog 1949. godine kada su zapadne zemlje spustile 'gvozdenu zavesu' i prestale snabdevanje Sovjetskog saveza i drugih zemalja tehnoloski razvijenom robom", rekao je Rjabkov.

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu i njegov američki kolega Čak Hejgel juče su u jednosatnom telefonskom razgovoru izrazili obostranu zabrinutost zbog napetosti u Ukrajini.

Šojgu je izazio zabrinutost zbog dosad nevidjenog povećanja vojne aktivnosti SAD i NATO blizu granica Rusije i pozvao Hejgela da pomogne da se "smanji retorika" oko ukrajinske krize.

Istovremeno, ruski minsitar je odbacio kao neosnovane tvrdnje o prisustvu ruskih grupa za sabotažu i izvidjanje u Ukrajini, gde navodno destabilizuju situaciju u jugoistočnim regioima te zemlje.

Prema tvrdnjama Hejgelovog sekretara za štampu Džona Kirbija, Hejgel je dobio uveravanja od svog ruskog kolege da Rusija neće napasti Ukrajinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: