Rusija donira 30 mil. € za Hram?

Patrijarh srpski Irinej izjavio je da se ove godine planira izvođenje unutrašnjih radova u Hramu svetog Save.

Izvor: Beta

Utorak, 29.04.2014.

18:20

Default images

Patrijarh je dodao da se očekuje donacija od 30 miliona evra od Rusije, nakon što su najviši državnici dve zemlje potpisali odgovarajuće sporazume.

U saopštenju izdatom nakon sednice Skupštine Društva za podizanje Hrama svetog Save na Vračaru, navodi se da je patrijarh ocenio da su radovi "možda malo spori, možda malo skupi za ove prilike i da možda nedostaje bolja organizacija" ali da će svi nedostaci biti otklonjeni i da će "zavetni hram srpskog naroda" biti uređen

"Biće ovo Hram dostojan srpskog naroda i otadžbine", rekao je Irinej.

Danas je u Patrijaršiji održana 12. redovna Skupština Društva za podizanje Hrama svetog Save na Vračaru, kojoj je predsedavao patrijarh a prisustvovao i predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Skupština je zadužila Glavni odbor da nastoji da se i u narednim godinama izdaje doplatna poštanska marka za Spomen-hram, kako bi što veći broj građana prilogom od deset dinara pomogao izgradnju tog objekta.

Takođe je zaključeno da je potrebno "umoliti" Skupštinu grada Beograda, Direkciju za građevinsko zemljište i Opštinu Vračar da ubrzaju procedure potrebne za izdavanje građevinske dozvole za izgradnju ulice Bore Stankovića.

Glavni odbor je zadužen da se stara o sprovođenju ugovora između vlada Srbije i Rusije o izradi mozaika u Hramu svetog Save, kao i da se održi kontinuitet donatorskih skupova u zemlji i inostranstvu kako bi se obezbedila sredstva za radove tokom ove i naredne godine.

Na sednici je istaknuto da je gradnja Hrama svetog Save počela pre 119 godina ali da su radovi zaista izvođeni ukupno 30 godina, dok su zbog raznih problema mirovali gotovo devet decenija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: