Nacistički pozdrav mladih fudbalera

Organizacija Antifašistička akcija (AFA) Novog Sada objavila je fotografiju na kojoj se vidi kako omladinci FK Vojvodine salutiraju nacističkim pozdravom.

Izvor: Beta

Utorak, 29.04.2014.

10:09

Default images

Inače, dečaci, članovi omladinske kategorije FK Vojvodine su rođeni 1999.

Organizacija je podsetila upravu kluba da je FK Vojvodina podnela velike žrtve u borbi protiv fašizma u Drugom svetskom ratu.

"Razumemo da su ovi omladinci u uzrastu u kom tek formiraju svoj svetonazor i pogled na život, razumemo i da su proizvod jednog bolesnog i poremećenog društva u kom je normalno i poželjno sve što je nenormalno i bolesno, ali ne razumemo zaposlene u FK Vojvodini koji su zaduženi, pored sportskog, i za pedagoški rad sa ovom
decom", navela je AFA u saopštenju za javnost.

Oni su apelovali na odgovorne u FK Vojvodini koji su zaduženi za rad sa omladinskim kategorijama da upoznaju svoje učenike sa žrtvama koje su klub i njeni članovi podneli u borbi protiv fašizma.

AFA je nabrojala i primere osoba koje su primerima lične hrabrosti tokom Drugog svetskog rata pružili otpor fašističkim okupatorima Jugoslavije.

Fotografija omladinaca FK Vojvodina objavljena je na Fejsbuk stranici Antifašističke akcije Novog Sada (https://www.facebook.com/afanovisad?fref=photo).

Lica dečaka na fotografiji su zamagljena, tako da je skriven njihov identitet.

FK Vojvodina iznenađena

FK Vojvodina saopštio je danas da su neprijatno iznenađeni neprimerenim ponašanjem dela svojih mladih igrača nakon prvenstvene utakmice Pionirske lige Vojvodine, odigrane u Bajši, protiv FK Bačka Topola.

"Ovakvo ponašanje pojedine dece, članova našeg kluba, ne može biti dečja igra i klub će sa svojim angažovanjem i razgovorima sa roditeljima i decom ukazati na greške i učiniti da se one ne ponove", navodi se u saopštenju FK Vojvodina objavljenom na zvaničnom sajtu kluba.

U saopštenju se ističe da je FK Vojvodina, kroz svoju istoriju, gajila "najsvetlije tradicije našeg naroda - antifašizam", te da je poznato da je veliki broj igrača Vojvodine dao živote u NOB-u za vreme Drugog svetskog rata, a da na stadionu Karađorđe od 1964. godine " sa ponosom stoji spomen ploča sa njihovim imenima".

Ministarstvo omladine i sporta najoštrije osuđuje čin omladinaca

Ministarstvo omladine i sporta osudilo je danas ponašanje omladinaca Fudbalskog kluba Vojvodine koji, prema fotografiju koju je objavila organizacija Atifašistička akcija Novog Sada, salutiraju nacističkim pozdravom.

U saopštenju Ministarstvo je navelo da je odmah uputilo zahtev FK Vojvodina da se izjasni o "ovom nedopustivom ponašanju omladinaca koji nose obležja tog fudbalskog kluba".

Ministarstvo je istakalo da takav čin zaslužuje najoštriju osudu i da ne sme proći nekažnjeno.

"Sport mora biti nešto najčistije u našem društvu, a klubovi mesta gde se deca uče pravim i plemenitim vrednostima. Poražavajuće je da se bilo ko ovako ponaša, a još je tragičnije ako su u pitanju omladinci jednog fudbalskog kluba", piše u saopštenju Ministarstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

132 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: