Ko izda Rusiju sledi Strašni sud

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije oštro je kritikovao premijera Crne Gore Mila Đukanovića zbog uvođenja sankcija Rusiji.

Izvor: Beta

Utorak, 29.04.2014.

15:08

Default images

Amfilohije je sa promocije knjige "Vratiti se Rusiji" podsetio na reči Svetoga Petra Cetinjskog iz njegovog zaveštanja i premijeru Đukanoviću poručio da treba pažljivo da ih pročita.

"'Ko ne bio veran jednojezičnoj, jednokrvnoj Rusiji, dabogda živo meso od njega otpadalo, bio proklet tri puta i 3000 puta od mene.' To je ono što je ostavio Sveti Petar Cetinjski svojim Crnogorcima, pa bi bilo dobro da i sadašnji predsednik Vlade Crne gore pročita ove reči u trenutku kada po prvi put u istoriji zavodi sankcije Rusiji", kazao je Amfilohije.

Amfilohije je ocenio da je Đukanović takvu odluku doneo u ime Vlade, ali ne i u ime Crne Gore i Crnogoraca.

"Bilo bi tužno i smešno da nije istinito. Sve smo mogli očekivati u Crnoj Gori, ali to nismo mogli očekivati", rekao je Amfilohije.

Kritike na račun crnogorskog premijera, nazivajući ga izdajnikom, izneo je i autor knjige "Vratiti se Rusiji" Leonid Rešetnjikov, koji je, inače, general, doktor istorijskih nauka i nekadašnji pripadnik obaveštajnih službi.

"Đukanović je veliki izdajnik istorijskog sećanja našeg naroda. Nikada u istoriji srpski narod, a crnogorski narod je deo srpskog naroda, nije bio protiv Rusije. To je velika izdaja za koju će odgovarati na Strašnom sudu", kazao je Rešetnjikov na promociji svoje knjige koja je održana u hotelu Moskva.
Foto: Tanjug
Rešetnjikovu je prethodno uručen Orden Svetog cara Konstanitna Srpske pravoslavne crkve. Odredn mu je uručio patrijarh Irinej u Patrijaršiji SPC i tom prilikom je rekao da priznanje ide u ruke čoveka koji je "odan svojoj veri i crkvi".

"Leonid Rešetnjikov je poznat kao veliki prijatelj našeg naroda, koji radi na učvršćivanju rusko-srpskih veza", rekao je patrijarh Irinej i dodao da o tome svedoče i odlikovanja koja je dobio od Ruske pravoslavne crkve - Orden Svetog Danila i Orden Dimitrija Donskog.

Orden Svetog cara Konstantina Rešetnjikovu je dodeljen za "nesebično uloženi trud i zalaganje za jačanje veza srpskog i ruskog naroda".

"Ovo je za mene veliko priznanje. Celoga života nastojao sam da učvrstim veze medju slovenskim i pravoslavnim narodima, a naročito veze sa srpskim narodom koji nam je posebno blizak", rekao je Rešetnjikov primajući odlikovanje.

Ruski stručnjak je srpskom patrijarhu poklonio tradicionalni ruski putir i primerak srpskog izdanja svoje knjige "Vratiti se Rusiji".

Ruski institut za strateška istraživanja, u saradnji sa časopisom "Nova srpska politička misao" i "Srpskim kodom", danas u "Moskvi" organizuje i okrugli sto na temu "Aktuelna pitanja spoljne politike Rusije i Balkana". Ruski institut ima svoje stalno predstavništvo u Beogradu.

“U govoru hrišćana ne može biti kletve“

Analitičar religije Živica Tucić kaže da u govoru hrišćana ne može biti kletve, posebno ne upućenih onima koji su na vlasti jer je po Bibliji vlast data od Boga, bez obzira da li je ona dobra ili je loša.

"Uvek se za nju moramo moliti ako nije dobra po nekim merilima da bi bila bolja i da se popravi, a ako je dobra da ostane dobra i da se zahvali Bogu za takvu vlast", rekao je Tucić Tanjugu.

To se odnosi na sve i izuzetaka nema, naveo je Tucić i dodao da nije na crkvama da komentarišu konkretne političke poteze vlasti, a još manje spoljnopolitičke događaje.

Demokratski izabrane vlade, napominje Tucić, dobile su mandat naroda da oblikuju vlast, pa i spoljnu i unutrasnju politiku zemlje.

On takođe kaže da jevanđelje uči hrišćane da ne mrze svoje lične neprijatelje, da blagosiljaju one koji ih kunu i da se mole za svoje mrzitelje i gonitelje. Time će biti savršeni.

Anatema je od prvih vremena nove vere praktikovana, mada veoma nerado i retko, uvek u nameri da se Crkva sačuva od raskola ili krivoučenja, objašnjava Tucić.

"U pravoslavnom svetu, pogotovo kod Rusa, Crkva anatemom ne proklinje u pravom smislu, ona odvaja od sebe one za koje smatra da su se sami svojim postupcima i krivoverjem udaljili. Ne priziva se smrt odstranjenog, on se predaje nekoj vrsti prokletstva do suda Božjeg", naveo je Tucić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

132 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: