Makedonci danas na biralištima

Makedoniji su jutros u 07.00 časova otvorena biračka mesta, na kojima će gradjani birati poslanike Sobrania, kao i predsednika države.

Izvor: B92

Nedelja, 27.04.2014.

12:23

Default images

Na osmim po redu parlamentarnim izborima, koji su istovremeno i treći vanredni, poslanici će biti birani po proporcionalnom principu, a biće zastupljena i dijaspora.

U drugom krugu predsedničkih izbora takmičiće se aktuelni šef države Djordjo Ivanov, kandidat koalicije okupljene oko VMRO-DPMNE, a protivkandidat mu je Stevo Pendarovski iz koalicije koju predvodi SDSM.

Očekuje se da će prvi preliminarni rezultati biti objavljeni u roku od 12 sati od zatvaranja biračkih mesta, a konačni u roku od 24 sata.

Teritorija Makedonije je podeljena na šest izbornih jedinica i iz svake se bira po 20 poslanika, tri poslanika se biraju iz dijaspore, po jedan iz tri izborne jedinice: Evropa i Afrika, Severna i Južna Amerika i Australija i Azija.

Pravo glasa na prevremenim parlamentarnim izborima ima ukupno 1.780.128 gradjana.

U prvom krugu predsedničkih izbora, koji su bojkotovali mnogi etnički Albanci, nakon što je VMRO-DPMNE odbio zahtev koalicionog partnera, albanske Demokratske unije za integraciju (DUI) da istaknu zajedničkog kandidata, što je i dovelo do sazivanja prevremenih parlamentarnih izbora.

Ivanov je u prvom krugu dobio 51,8 odsto, a Pendarovski 36,3 odsto.

Penderovski se nada podršci Albanaca, jer smatra da im je on privlačnija opcija od konzervativnog Ivanova, pa ih je zato pozvao da u nedelju na izbore izadju u što većem broju.

Ivanov s druge strane veruje u izbornu pobedu VMRO-DPMNE i njihovog predsedničkog kandidata. Njegov partijski kolega i aktuelni premijer Nikola Gruevski takodje veruje u dvostruku pobedu VMRO-DPMNE, kao i da će ta stranka osvojiti najmanje 62 od ukupno 123 poslanička mesta u Sobranju.

Poznavaoci prilika ne očekuju da će prevremeni parlamentarni i redovni predsednički izbori doneti bilo šta novo na makedonskoj političkoj sceni. Ivanov će najverovatnije osvojiti novi mandat, a vladajuća VMRO-DPMNE premijera Nikole Gruevskog će zadržati prevlast u parlamentu.

Prema pisanju makedonskih medija, teško je pretpostaviti kako će se u nedelju ponašati Albanci, čiji broj u Makediniiji nije zanemarljiv. Oni, naime, čine oko četvrtinu stanovništva od ukupno dva miliona.

Prema istraživanjima Instituta Dimitrija Čupovskog, VMRO-DPMNE će dobiti 63 mandata, socijaldemokrati 31, a ostala će mesta podeliti dve albanske stranke - DUI Ali Ahmetija i znatno "tvrdji" Demokratska partija Albanaca (DPA) Menduha Tačija.

Inače, tokom protekih osam godina izgledi Makedonije za pridruživanje NATO-u i Evropskoj uniji su zamrzuti zbog dugogodišnjeg nesporazuma s Grčkom o imenu Makedonije.

Makedonija je jedna od, kako procenjuju strane agencije, najsiromašnijih zemalja u Evropi. BDP po stanovniku iznosi 35 odsto proseka EU-a, prosečna plata je 345 evra, dok je stopa nezaposlenosti premašila 28 odsto.

VMRP-DPMNE je dosada bila na vlasti sa DUI čime je u velikoj meri održavana kontrola napetosti izmedju makedonske većine i albanske manjine čija je pobuna 2001. godine dovela zemlju gotovo na ivicu gradjanskog rata.

Zapadne diplomate su ipak i dalje zabrinute za stanje demokratije i slobodu medija.

"Ozbiljno smo zabrinuti za slobodu govora. Samocenzura je rasprostranjena zbog povećanog političkog pritiska sa kojim se novinari suočavaju. Vlasnici medija su u velikoj meri vezani za politiku, rekao je visoki zapadni diplomata za Rojters.

Izbori u Makedoniji privlače i pažnju stranih medija, pa tako švajcarski Nojezurihercajtung makedonskog premijera naziva "malim diktatorom", preneo je albanski portal Balknveb. Kako se navodi, list Makedoniju opisuje kao "slabu državu" u kojoj partije na vlasti koriste institucije za stalno vodjenje ideološke kampanje, za sudstvo kaže da je pod dominacijom države, a opozicija je, dodaje se, uspešno marginalizovana.

"Vlada Gruevskog se oslanja na tri stuba: stvaranju ideje da Makedonija ima spoljne i unutrašnje neprijatelje, stvaranju pompezne price o makedonskom društvu, kao i potpunoj kontroli medija i institucija", piše list.

Grčka Ta Nea, pozivajuće se na skopske analitičare, tipuje na pobedu VMRO-DPMNE i koaliciju te partije sa Ahmetijevom DUI koja, kako se navodi, navodno ima očiglednu prednost Tačijevom DPA.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

22 h

Podeli: