Utisak: Kakav je bio ekspoze

Boris Begović kaže da u ekspozeu premijera nema konkretnih rešenja. Dragoljub Anđelković: Ekspoze ima konkretne planove i rokove.

Izvor: B92

Nedelja, 27.04.2014.

21:19

Default images

O ekspozeu premijera Aleksandra Vučića u Utisku nedelje govorili su Boris Begović, profesor Pravnog fakulteta, Leon Koen, profesor Filozofskog fakulteta i Dragomir Anđelković, politički analitičar.

Za Dragoljuba Anđelkovića ekspoze koji je predstavio u Skupštini Srbije premijer Aleksandar Vučić je prvi ekspoze sa konkretnim predlozima.

"Sada nije bitno da li se sa tim predlozima neko slaže ili ne, ali je prvi put da smo čuli koji su problemi, kako ih rešiti i u kojim rokovima. Ja bih glasao za ovu vladu i ovaj ekspoze", rekao je Anđelković.

Leon Koen kaže da ne bi mogao u celini da podrži ono što je rečeno.

"U njemu vidim i dobre i nedovoljno jasno definisane elemente. Takođe, to što su Aleksandra Vučića dočekali građani ispred skupštine pokazuje da se nešto bitno promenilo na političkoj sceni, da će takvih manifestacija još biti i to pokazuje potpuni slom opozicije u Srbiji za šta je i sama kriva", rekao je Koen.

Boris Begović je naveo da je ekspoze loš i da ga ne bi podržao.

"Ekspoze je bio ispod mojih očekivanja, a nisam očekivao ništa. Nepristojno je držati ekspoze od tri sata. Tu je bilo stvari kojima tu nije bilo mesta, a nije bilo onih stvari koje su morale da budu u njemu. Mnogo reči, ali nismo dobili neku viziju i kako tu viziju pretvoriti u stvarnost", rekao je Begović.

On je dodao da je u ekspozeu bilo mnogo reči a malo vizije i da je to "mehanički zakrpljen tekst" redovnih izveštaja raznih ministarstava.

Begović je kao primer da je ekspoze mehanički zakrpljen tekst redovnih izveštaja ministarstava naveo besmislenu birokratsku formulaciju "unaprediće se turistička ponuda" ili "potrebno je pronaći odgovarajuće rešenje".

"Ogroman broj informacija koje se tu pominju, poput sedam kilometara obilaznice oko Dimitrovgrada, jeste nešto što, po mom mišljenju, ne pripada ekspozeu premijera. Kada neko govori tri sata, onda je potrebno da sve te stvari tu i budu da bi se nekako popunilo to vreme", rekao je Begović.

Anđelković se ne slaže sa Begovićem i ističe da je ekspoze korektan.

„Mi smo dugo imali priliku da nam pričaju bajke, a sada imamo parametre za kontrolu. Rečeno je šta će biti urađeno za 100 dana i mi nakon toga možemo da pričamo šta je iz ekspozea ostvareno“, rekao je Anđelković.

Govoreći o tome zašto su rotirali funkcije Aleksandar Antić i Zorana Mihajlović i tome da li je bio zahtev Rusije da SPS-ov kadar vodi energetiku, gosti Utiska nedelje imali su različito mišljenje.

Anđelković smatra da Zorana Mihajlović nije kažnjena time što nije ostala na mestu ministarke energetike jer ako je neko postao i potpredsednik vlade to je onda unapređenje.

„Rusi nisu ništa tražili. Mi smo u zoni dominacije zapadnih centara moći i oni su ovde glavni. Rusi i da su hteli, ne bi mogli da utiču. Adresa sa koje dolaze ozbiljne poruke nije Moskva“, stav je Anđelkovića.

Leon Koen kaže da velike sile uvek pokušavaju da ostvare neki svoj uticaj.

„Ja sam uveren da u današnjem svetu u malim zeljama, kao što je Srbija, na jedan ili drugi način velike sile imaju uticaj na odluke, pa i na personalne odluke. To uvek ne znači da će neko doći kod prvog čoveka i reći mu 'hoću ovog'. Postoje mnogi mehanizmi da se to uradi", rekao je Koen.

On je istakao dva elementa iz ekspozea sa kojima se slaže.

„Spoljnopolitički stav iz ekspozea mi je prihvatljiv i rečenica o pitanju Ukrajine i da će Srbija poštovati teritorijalni integritet. To mi se dopada i deluje pametno. I takođe, gde se kaže da Srbija nije ničija kolonija, da će umeti da čuva svoju slobodu i da će sama donosti svoje odluke. To nije nimalo lako obećanje u današnjem svetu jer EU i SAD gledaju da i od najmanjih zemalja iznude odluke. Za zemlju kao što je Srbija, to neće biti nimalo lako“, rekao je Koen.

Boris Begović dodaje da u ekspozeu, što se tiče ekonomije, nije čuo konkretna rešenja.

„Kada neko kaže da će se fiskalna konsolidacija uraditi u prvih 100 dana, onda on ne zna šta je fiskalna konsolidacija. Ona mora da se započne u prvih pet dana vlade, ali to je proces koji traje. Nije pomenuto ništa od toga. Jedino što je rekao jeste da će biti ukinut solidarni porez i da će se umesto toga uvesti umanjenje plata u javnom sektoru od 10 posto. To su mere koje će dovesti do određenih ušteda, ali to je na kratak rok“, rekao je Begović.

On je takođe naveo i da ništa nije konkretno čuo kada je reč o zakonima koji će biti doneti do sredine jula.

„Kada je reč o radnom zakonodavstvu nismo čuli kakva će promena da bude. Jedino što je premijer rekao je da će se olakšati otpuštanje i umanjiti otpremnina. Nije pominjao bitne elemente za tržište radne snage, a to je rad na određeno vreme, rad na daljinu i proširenje dejstva kolektivnih ugovora“, rekao je Begović.

Begović je rekao i da je u najavi novog zakona o privatizaciji samo čuo da će privatizacija biti oročena.

„U svim zakonima od 2001. privatizacija je bila oročena i svi zakoni su kršeni tako što su se menjali ti rokovi. Takođe, govoreći o javnim preduzećima, čuli smo da će biti profesionalizacija uprave tih predzeća. Posle toga smo čuli i da će biti centralizovano upravljanje iz Ministarstva privrede. Ako se njima upravlja iz jednog centra, onda nema ništa od profesionalizacije tih javnih preduzeća. To su protivrečni stavovi“, istakao je Begović.

Dragoljub Anđelković ističe da je dobro da u ovoj vladi znamo ko donosi odluke i od koga sve zavisi.

"Bitno je da imamo unutrašnje jezgro moći. Znamo ko donosi odluke i ko će biti kriv, ako se odluke ne pokažu kao dobre. Građani su glasali za Vučića i ako nešto ne ide kako treba, onda će on biti kriv. I dobra je najava da će se na svakih šest meseci sagledavati rezultati rada članova vlade", rekao je Anđelković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: