Ja sam odlučio za Zoranu i Antića

Mandatar Aleksandar Vučić rekao je da je on lično odlučio da Zorana Mihajlović i Aleksandar Antić zamene ministarska mesta u novoj Vladi Srbije.

Izvor: B92

Nedelja, 27.04.2014.

16:05

Default images

"To je bila moja odluka i naravno da ni jednom predstavniku velikih sila, a ovde su prisutni brojni ambasadori, da nikome od njih nikada nije palo na pamet da od mene tako nešto traže jer znaju da se samnom tako ne razgovara i da tako nešto od mene ne mogu da traže", rekao je Vučić odgovarajući na primedbe lidera DS-a Dragana Đilasa.

Vučić je rekao da se Antić i Mihajlovićeva nisu sa tom njegovom odlukom da zamene mesta lako saglasili, ali ističe da veruje da je to potrebno zbog nove energije i promena.

"Predložio sam to jer je to najbolje za Srbiju. U okviru saobraćaja i infrastrukture ima veliki broj preduzeća koje decenijama vode isti ljudi, želeo sam da neko ko ima ogromnu energiju i snagu kakvu ima Zorana tu počne da menja stari kako je promenila u energetici. Tu nam je potreban buldožer i verujem da mi Zorana neće zameriti na toj reči", rekao je Vučić.

On je odgovarajući na Đilasovu kritiku da ovo nije nova, već rekonstruisana vlada u kojoj su ključni akteri samo zamenili mesta rekao da to nije istina i da je samo šest istih ministara.

Vučić kaže da ministra obrazovanja nikada video, da su njegove ideje najbliže idejama LDP-a, ali da ima odličan i zdrav plan za obrazovanje te da mu je važnije da li je neko stručnjak od toga da li ima člansku kartu SNS.

Vučić je dodao da je u Atlanti, u centrali "Koka kole" video da svake godine menjaju 15 odsto svog osoblja, jer su potrebne promene i najavio da će to činiti i u Srbiji, ali i da očekuje zbog toga velike probleme.

"Biće to problem, jer ćemo imati prolazna vremena, a ne - živela vlada, vaša vozila, mašna, tašna i sekretarica... ne moraš ništa da radiš četiri godine. Naravno da će biti promena"“, rekao je mandatar i podvukao da su u vladu dobrodošli svi kao gosti kada imaju pitanje, ako žele da razgovaraju.
Foto: Tanjug
Odgovarajući na Đilasove zamerke zašto su u vladi ministri Krstić i Udovički kada se sa njima ne slaže oko penzija, Vučić je rekao:

"Lazar i Kori su u pravu, a ovo što ja neću da se smanje penzije je pokušaj da po svaku cenu pokušamo da velikim preokretom nešto napravimo u narednih šest meseci, pa da onda stanemo i ponovo analiziramo šta i kako smo uradili i dokle smo stigli".

Vučić je naveo da je Đilas izneo netačne i neprecizne finansijske podatke i da je dinamika prihoda u martu bolja od dogovorenog, a da je manja u brojevima zbog povraćaja sredstava koje je Srbija morala da da u martu kada su ta sredstva došla za isplatu.

"I za nas je neočekivano da je 4 milijarde dinara više od ongoa što smo napravili, a javni dug je 4,5 a ne 6 milijardi, kako ste vi naveli. I da biste znali, sada nam javni dug raste mnogo više zato što nam dospevaju kamate i krediti koje ste vi davali a koja mi danas moramo da otplaćujemo. Uzimali ste najgore moguće kredite od 7,5 posto na 5 godina a mi ih uzimamo sa kamatom od 2 posto na 10 godina".

Odgovarajući na Đilasove kritike da u novoj vladi nema ministarstva za Kosovo i Metohiju, Vučić je ponovio da je Kosovo i Metohija deo Srbije.

"Inače to oko Kosova i tih razgovora i ono što izazaiva najveći gnev naroda tamo je činimi se zbog ljudi iz vaše stranke koji sede tu pored vas gospodine Đilas, dakle zbog onoga što je uradio Borko Stefanović. A kako građani na Kosovu i Metohiji sude o nama i našem radu govori da smo mi na izborima tamo dobili 70 posto galsova a vi nekoliko glasova", rekao je Vučić.

Komentarišući zamerke o bezbednosnoj situaciji u Srbiji, Vučić je rekao da je droga danas značajno skuplja nego pre dva meseca i da je to direktan rezultat poslednjih akcija policiije.

"Oko Kristijana Golubovića, ja čoveka nikada u životu nisam video. Taj čovek je dobio 14 godina robije zbog nekoliko grama heriona zato što je višestruki povratnik ali je tu kaznu dobio tek sada, a ne za vreme vaše vlasti".

Vučić priznaje da je nasilje i agresija na ulicama veliki problem Srbije i da za to traži pomoć svih i pre svega medija. On dodaje da je sada najveći broj rešenih ubistava u istorji Srbije i da se nikada brže nisu rešavala teška krivina dela, ali da je tačno da se čini veliki broj tih dela.

Vučić je naveo da njegova vlada nema nameru da proda EPS već da nađe manjinskog partnera.

"Niko ne misli da prodaje većinski paket EPS-a. A što se Telekoma tiče, vi ste ga pre tri godine prodavali za 1,2 milijarede a mi ga danas kada manje vredi prodajemo za 1,5 milijardi evra".

Odgovarajući na kritike lidera SDA Sulejmana Ugljanina Vučić je rekao da nije isitna da njegova vlada želi da diskredituje bilo koji bošnjački zahtev.

"O Bošnjacima ćemo kao i ostalim manjinama brinuti na valjani način, samo molim za malo strpljenja da vide da li će vlada više brinuti o njima", rekao je Vučić i Ugljaninu poručio da sa SDA nije hteo a razgovara o novoj vladi zbog teških optužbi koje su izneli na račun Rasima Ljajića.

Vučić je naveo i da mu je žao što Nova demokratska stranka Borisa Tadića nije želela da sarađuje sa novom vladom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: