"Provera na svakih šest meseci"

Mandatar Aleksandar Vučić rekao je da su tri ključna zadatka nove vlade reforma funkcionisanja ekonomije, razvoj privatnog sektora i konsolidacija budžeta.

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 27.04.2014.

11:05

Default images

Vučić je na posebnoj sednici Skupštine na kojoj će biti birana nova vlada rekao i da je pored ekonomije ključna "promena mentaliteta".

Budući premijer je tokom tročasovnog izlaganja govorio i o tome da će prioritet vlade biti obrazovanje, o reformi zdravstva i sudstva, o penzijama i platama, slobodi govora, ali i prodaji Telekoma, putevima i "Beogradu na vodi"...

U Skupštini je u toku rasprava o ekspozeu mandatara. Vučić je izložio više konkretnih datuma i ciljeva, a u poruci budućim ministrima je rekao i da će rezultati biti mereni na svakih šest meseci.

On je najavio tri faze reformi - prvu koja se odnosi na fiskalnu konsolidaciju (do polovine godine), drugu za rešavanje finansijske nediscipline (do kraja godine) i treću za strukturne reforme i zaustavljanje rasta javnog duga (od 2015. do 2017. godine).

Vučić je na početku izlaganja rekao da će od svake predložene mere zavisiti životi naše dece, kao i da se prilikom sastavljanja vlade rukovodio isključivo državnim, a ne partijskim interesima.

Naveo je i da nova vlada želi rezultat za Srbiju, a ne vlast i moć, a istakao je i da je sada potrebno "uzeti i lopatu i čekić i olovku u ruke".

"Program nove vlade biće ambiciozan i smeo i neće sadržati mnogo obećanja, a ako bilo ko misli da će program biti lako dostižan, ne poznaje dobro situaciju", rekao je Vučić i naveo da se u prethodnim godinama trošilo ono što nismo zaradili. On je naveo i da njegov ekspoze predstavlja "ne samo pravce, već temeljan, celovit i odgovoran plan rada nove vlade". Vučić je rekao da su neki njegovi prethodnici bez treme iznosili ekspoze, koji je tako ostajao mrtvo slovo na papiru.

"Jedan od najvećih preduslova za oporavak Srbije jeste promena načina razmišljanja. Dosad smo važili za narod koji je znao protiv čega je, ali nije znao za šta je. Nedostaje nam discipline, izgubili smo veru", rekao je Vučić.

On je rekao da se u Srbiji jake srednje klase, zemlji jednakih šansi za sve moraju promeniti odnos prema radu, jer "Srbija kakvu želimo, nije jednaka stvarnosti u kojoj živimo".

"Potrebna nam je promena mentaliteta, a ključne reči su promene i modernizacija. Potrebno je da prestanemo da od Srbije samo tražimo, ali nije dovoljan samo ekonomski oporavak, ako ga ne prate kulturni, socijalni i oporavak celog društva", rekao je Vučić.

"Deca moraju da nauče da se sve postiže radom, da znaju da uče za budućnost, a ne za ocenu. Znanje je najveći kapital, a mladi treba da prepoznaju da će ih država podržati ako pokažu inicijativu", rekao je Vučić.

On je naveo i da će nova vlada imati zadatke da rešava probleme koji su nastali u prethodnom periodu, odnosno da sanira posledice "činjenja ili nečinjenja u dužem periodu vremena".

Vučić je rekao da se nova vlada hvata ukoštac sa tim problemima iako "nije ni luk jela, ni luk mirisala".

Vučić je tokom izglaganja ponovio i da će njegova prva zvanična premijerska poseta biti Sarajevu.

Posle Vučićevog ekspozea, poslanici će imati pet sati na raspolaganju da raspravljaju o programu i ciljevima vlade. Nakon toga se očekuje zakletva ministara, koju će moći da svi mediji, nakon osuda ranije odluke da to bude dozvoljeno samo pojedinim kućama.

Tri ključna ekonomska zadatka

Foto: Tanjug
Vučić je rekao da ekonomski program ima tri ključna zadatka, koji će poslužiti da se potpuno promeni ekonomski ambijent u Srbiji.

Vlada će ekonomske probleme rašavati u tri faze, gde će prva i druga faza trajati do polovine, odnosno do kraja ove godine, dok će treća faza trajati do 2017. najavio je mandatar.

"Prvi zadatak je puno reformisanje načina na koji funkcioniše srpska ekonomija. Biće doneti novi temeljni zakoni koji će stvoriti pravo tržišno okruženje i pomoći da se dodatno uništi korupcija. Reformski paket zakona biće dat parlamentu u prvoj nedelji maja", rekao je Vučić.

On je pozvao predsednicu Skupštine Maju Gojković i poslanike da do 15. juna "provode dane i noći u parlamentu", i da "jedu, spavaju i umivaju se u sali", kako bi paket reformskih zakona bio usvojen, jer je to ključno za prilagođavanje naše ekonomije 21. veku.

Kao drugi zadatak, označio je razvitak privatnog sektora podsticajima malim i srednjim preduzećima.

"Dugoročni cilj je da privatni sektor bude privlačniji za rad od javnog sektora. Vlada će prestati sa besmislenim trošenjem novca, a taj novac će preusmeriti u podsticaje", rekao je Vučić.

Treći zadatak nove vlade biće konsolidovanje budžeta, odnosno smanjenje troškova i povećanje prihoda.

"Time bi se omogućilo više novca za radna mesta, ali i za podizanje životnog standarda i ulaganje u obrazovanje, zdravstvo, kulturu, nauku i infrastrukturu", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je domaćim i stranim stručnjacima predstavio ekonomski program i da je dobio ocene da bi on mogao da srpsku ekonomiju načini najprivlačnijom u regionu.

Vučić je rekao i da je potrebna profesionalizacija i restrukturiranje u mnogim javnim preduzećima, privatizacija u nekim njihovim delovima, ali je istakao i da će država morati da proda "Telekom". Što se EPS-a tiče on će većinski ostati u vlasništvu države, ali će biti pronađen manjinski partner.

Opširnije o najavljenim privatizacijama pročitajte u posebnoj vesti na stranicama Biza.

U oktobru o penzijama, u javnom sektoru manje plate

Foto: Tanjug
Vučić je rekao da je ključna tačka razmimoilaženja sa njegovim saradnicima bilo smanjenje penzija, za koje se, kako je rekao, zalažu i članovi njegovog budućeg kabineta Kori Udovički i Lazar Krstić, ali i MMF.

"Jasno sam rekao da nećemo smanjivati penzije sve dok ne uradimo sve i ne pokušamo sve da probamo da drugim metodama smanjimo deficit. Kada bismo sada to uradili, morali bismo da idemo na smanjenje od 25 odsto do 30 odsto, koliko su neracionalno povećavane od 2007. godine", rekao je on.

Mandatar je naveo da do oktobra meseca penzija neće biti tema, jer se očekuje da će do tada Srbija zauzeti reformski kurs koji bi obezbedio neporomenjljivost penzija.

Vučić je rekao da se posebna pažnja daje penzijama jer se zna da su penzioneri najredovnije platiše i da troše svoje penzije na domaće proizvode.

"Penzioneri čak 70 odsto svojih penzija troše na domaće proizvode i tako direktno taj novac vraćaju u našu ekonomiju, a neretko, što je još jedan socijalni momenat o kom se vodilo računa, oni od penzija izdržavaju decu i unuke", rekao je Vučić.

On je rekao da će do uštede doći smanjenjem plata u javnom sektoru.

"Plate u javnom sektoru biće smanjene za deset odsto, biće ukinut solidarni porez, a do kraja 2016. plate u javnom sektoru biće više nego sada", rekao je mandatar.

On je govorio i o starosnoj granici za odlazak u penzije, kada je ocenio da su Srbi među najviše lenjim narodima u Evropi i da su "neumesni vicevi o Crnogorcima pokazali kao neutemeljeni".

Strukturne i sistemske reforme od 2015.

Budući premijer je naveo da će nakon prvog reformskog talasa u prvih 100 dana rada Vlade, do kraja 2014. godine biti povučeni potezi u još pet bitnih reformi među kojima su agresivna borba protiv sive ekonomije, kao i reforma sudstva, za koje bi u tom periodu trebalo da bude zaokružen zakonski okvir.

U toj drugoj fazi trebalo bi da budu rešeni problemi opšte finansijske nediscipline.

Treću fazu i sveobuhvatne strukturne reforme Vučić je najavio za period od 2015. do 2017. godine, a rekao je da će reforme biti sprovedene u zdravstvu, obrazovanju, državnoj upravi i lokalnoj samoupravi.

"U naredne tri godine, program strukturnih reformi u javnom sektoru imaće ključni značaj za podizanje na noge usluga u javnom sektoru",
rekao je Vučić podnoseći ekspoze u parlamentu.

Vučić je najavio i da će u naredne četiri godine kroz koncesionarske ugovore biti završen put Beograd - Boljare, odnosno da neće više biti Ibarske magistrale.

"Uvešćemo i novu praksu da će svi građani moći da na putevima vide šta je tačno koliko koštalo. Na bilbordima će stajati cena za svaki krak i svaku deonicu, a na njima će stajati i svi rokovi", rekao je Vučić.

Član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković ocenio je da je Vučić dobro postavio paket mera preko kojih će biti sprovedene reforme u državi. Opširnije o tome na stranicama Biza.

Obrazovanje na prvom mestu

Foto: Tanjug
Vučić je rekao da će obrazovanje biti na prvom mestu nove vlade, uz ocenu da je "odgovornost za obrazovanje na svima" i da je naš školski sistem sistem prošlosti.

"Svaki treći đak je funkcionalno nepismen, a deca uče iz knjiga starih 20 godina, u eri u kojoj su jednoj informaciji potrebno 28 sekundi da prostruji svetom. Deca su zatrpana nevažnim informacijama, nema selekcije koja im omogućava opšte obrazovanje", rekao je Vučić.

Mandatar je naveo da deca zbog toga izlaze iz škola nespremni za svet, a da roditelji moraju dodatno da ih obrazuju posle škole na privatnim časovima.

"Profesori moraju da ih dodatno obrazuju, ali ne posle škole, ne na privatnim časovima, jer posle škole je vreme za sport", rekao je Vučić.

Najavio je i da će se uspostaviti novi model finansiranja nauke, a da će Ministarstvu prosvete biti ukinute "nepotrebne ingerencije", dok će
škole dobiti veću autonomiju. Vučić je rekao da mora biti zaustavljen trend poklanjanja ocena i davanja ispita bez učenja.

"Veliki broj vukovaca nije pohvala", naveo je.

I u domenu visokog obrazovanja biće reformi, kako bi se visokškolskim ustanovama vratio kvalitet, a fakultetima sistemom akreditacija vratili stručnjaci.

"Veliki deo za nauku odlazi na plate. Pored planitranog povećanja ulaganja u nauku, nužno je uspostaviti novi model finansiranja, fond, ocenjivati naučne radove i finansirati ih", najavio je mandatar.

Konačno, problem odlaska mladih stručnjaka u svet trebalo bi zaustaviti ulaganjem u njihovo znanje i kasnije angažovanje, rekao je Vučić i dodao da bi nacionalna strategija za mlade trebalo da doprinese smanjenju nezaposlenosti, podsticanju zapošljavanja, povećanju svesti o značaju neformalnog obrazovanja.

"Fond za mlade talente podržavaće i dalje najtalentovanije", najavio je Vučić.

On je rekao i da je položaj mladih u Srbiji, uprkos usvojenim strateškim dokumentima, loš i da će to biti jedan od prioriteta nove vlade.

Govoreći o obrazovanju, rekao je da se zalaže za prestanak odliva mozgova i najavio je reforme u mnogim oblastima, kao i predlog da mladim lekarima bude omogućeno da odmah idu na specijalizaciju.

Vlada će razmatrati, kako je rekao, i da se ukine štetna navika slanja domaćih lekara u inostranstvo na specijalizacije.

"Umesto toga radićemo da se dovode stručni ljudi iz inostranstva u Srbiju, koji će edukovati naše lekare i lečiti pacijente", rekao je mandatar.

Vučić je istakao i da je multiplikujući efekat u turizmu najveći i da je cilj da se do 2018. godine broj turista koji godišnje posete srbiju poveća na pet miliona.

"Prepoloviti liste čekanja na preglede"

Foto: Tanjug
Prioritet u organizovanju zdravstvenog sistema biće uspostavljanje hitne usluge i službe za primarnu i zdravstvenu negu, a biće formiran i poseban privatno-javni fond za decu čije lečenje ne pokriva Republički fond za zdravstveno osiguranje i za urgentne slučajeve, najavio je Vučić.

Vučić je rekao i da se liste čekanja na specijalističke preglede moraju prepoloviti u naredne tri godine, kao i da započeta rekonstrukcije kliničkih centara moraju biti završena.

Vučić je naglasio da uspostavljanje hitne usluge i službe za primarnu i zdravstvenu negu neće biti obavljeno tako što bi se još novca prosipalo u nezdrav sistem već reorganizacijom sistema.

Vučić je najavio i da će biti formiran specijalni tim koji će raditi na tome da Srbija postane najbolja destinacija za razvoj zdravstvenog turizma, posebno iz oblasti stomatologije i estetske hirurgije.

Vučić kaže da će biti pokrenut i projekat aktivno zdravstvo i da će lekari umesto da čekaju da pacijenti dodju kod njih odlaziti kod potencijalnih pacijentima i da će se na taj način sprečiti odredjene bolesti, smanjiti dodatni troškovi, ali i spasiti životi.

On je najavio i proširenje dečje klinike i onkološke klinike i formiranje posebnog privatno- javnog fonda koji će sluziti za lečenje dece koje ne pokriva RFZO kao i za urgentne slučajeve.

Poruka ministrima: Morate da radite zajedno

Foto: Tanjug
Predlažući ministre na kraju svog izlaganja Vučić je budućim članovima svog kabineta poručio da je zadatak vlade "da pomera planine".

"Mnogi bi želeli da ne uspemo, da dokažu da grešimo i da je to što smo dosad bili uspešniji od njih bila greška našeg naroda. Mnogi bi voleli da nestanemo, da bi oni ugrabili vlast. Biće ličnih uznemiravanja, pritisaka i nećemo uspeti u svojoj misiji ako svako bude radio sam", rekao je Vučić.

Mandatar je ocenio da dezorganizacije Srbije ima korene u tome što su ministri ranije radili sami za sebe i mislili da im ministarstva pripadaju.

"Pretpostavljam da ste shvatili da su ti dani prošli i da će u mom kabinetu stvari funkcionisati drugačije. Samo ako radimo kao tim, možemo da napravimo velike stvari. Ministri će morati da budu spremni i da rade sa ljudima u Jedinici za implementaciju projekata. Nema više feuda političkih stranaka, a ako neko ne bude ispunjavao zadatke, biće nađeno drugo, bolje rešenje", rekao je Vučić dodavši da neće biti velike buke oko rekonstrukcije.

On je na kraju rekao da predlaže kolegama da ne gube vreme, kao i da je izgovoreno dovoljno reči i da je vreme za dela.

Šest pobeda prethodne Vlade Srbije

Foto: Tanjug
Vučić je rekao i da je prethodna vlada bila uspešna, da je pokrenula mnoge procese, postigla mnoge uspehe i povratila ugled Srbiji, ali da je njen najveći uspeh bila to što se odvojila od tajkuna i moćnih finansijskih interesnih grupa.

Kao drugi uspeh je naveo borbu protiv kriminala i korupcije, a treći otvaranje pregovora sa EU, za koju je rekao da nije najbolja zajednica na svetu, ali da je najbolje mesto za Srbiju u ovom trenutku.

"Ako budemo vredno radili verujem da Srbija do kraja ove decenije može da postane član EU", rekao je Vučić.

Kao četvrti uspeh prošle Vlade, naveo je pregovore Beograda i Prištine i normalizaciju odnosa.

"Nismo mi odgovorni za kosovski problem, a svaki dan rešavanja nas je koštao dublje krize u zemlji. Nećemo priznati nezavisnost Kosova i Metohije, ali hoćemo da živimo u miru sa Albancima. Proces će se nastaviti, a lično ću predstavljati Srbiju na pregovorima u Briselu", rekao je Vučić.

Peta pobeda, rekao je, to što se Srbiji ponovo veruje u inostranstvu i što je povraćen međunarodni kredibilitet, što je uslov za dolazak stranih investitora.

"Na kraju, prethodna Vlada je zaslužna što narod ponovo veruje institucijama", rekao je Vučić.

Na sednici predsednik, diplomatski kor...

Sednici prisustvuju i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, predsednici najviših sudova republike, predstavnici diplomatskog kora.

U skupštinskoj zgradi su između ostalih ambasador SAD u Beogradu Majkl Kirbi i šef Delagacije EU u Srbiji Majkl Devenport, direktor policije Milorad Veljović, guverneka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, predsednik SANU Nikola Hajdin , načelnik Generalštava Vojske Srbije Ljubiša Diković...

Sednici prisustvuju srspki patrijarh Irinej, beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar i beogradski muftija Muahmed Jusufspahić.

Kako je planirano, po završetku sednice, kad premijer i ministri polože zakletvu, obratiće se gradjanima na bini koja je postavljena na ulazu u Dom Narodne skupštine.

Ko su novi ministri

Foto: Tanjug
U Skuštinu Srbije u subotu uveče je stigao predlog o sastavu nove vlade, koja će, na čelu sa premijerom Aleksandrom Vučićem, imati 19 članova, među kojima će biti i dva ministra bez portfelja, kao i četiri potpredsednika.

Prema predlogu, Ivica Dačić biće prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova, a potpredsednica Vlade i ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture biće Zorana Mihajlović.

Funkciju potpredsdnika Vlade obavljaće i ministar trgovine, telekomunikacija i turizma Rasim Ljajić. Četvrto potpredsedsedničko mesto u Vladi zauzeće i nova ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički.

Novi-stari ministar finansija biće Lazar Krstić, a ministar privrede postaće Dušan Vujović.

Kadrovi Socijalističke partije Srbije u novoj Vladi biće ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević-Boškovići ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić.

Funkciju ministra pravde obavljaće Nikola Selaković, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja biće Srđan Verbić, a ministar zdravlja Zlatibor Lončar, dok ministar kulture i informisanja ostaje Ivan Tasovac.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna piatanja biće Aleksandar Vulin, a ministar odbrane Bratisalav Gašić.

Na čelo Ministarstva unutrašnjih poslova doći će Nebojša Stefanović, a ministar omladine i sporta ostaće Vanja Udovičić.

Dve ministarske funkcije bez portfelja pripašće Velimiru Iliću i Jadranki Joksimović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

286 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: