"Rusi provociraju da započnemo rat"

Vršilac dužnosti ukrajinskog premijera Arsenij Jacenjuk saopštio da su ruski vojni avioni tokom protekle noći upadali u ukrajinski vazdušni prostor sedam puta.

Izvor: Beta

Subota, 26.04.2014.

15:35

Default images

"Jedini razlog za to je da se isprovocira Ukrajina da započne rat", istakao je Jacenjuk na konferenciji za štamopu u Rimu, nakon susreta sa papom Franjom, prenosi AFP.

Ukoliko Rusija pošalje trupe u Ukrajinu pod plaštom mirovnih operacija, Ukrajina će se boriti, saopštio je danas vršilac dužnosti ministra odbrane Mihailo Koval.

"UN nisu dale takav mandat (za mirovne operacije) Rusima", napominje Koval, dodajući kako je "svima već dosta ruskih igara oko održavanja mira", prenosi Rojters.

U medjuvremenu je rusko Ministarstvo odbrane izdalo saopštenje u kojem tvrdi da ruski vojni avioni nisu narušavali ukrajinski vazdušni prostor, izveštava Itar-Tas.

Rusija demantuje kršenje ukrajinskog vazdušnog prostora

Rusko Ministarstvo odbrane odbacilo je danas optužbe da su ruski avioni ušli u vazdušni prostor Ukrajine, prenela je ruska agencija Itar-Tas.

"Rusija nije registrovala nijedno kršenje vazdušnog prostora susednih zemalja, uključujući i Ukrajinu", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Neminovani američki zvaničnici izjavili su juče da su tokom poslednja 24 sata ruski vojni avioni više puta uleteli u ukrajinski vazdušni prostor, što je jedan od tih zvaničnika ocenio kontinuiranim provokacijama tokom rasta napetosti u regionu.

Prema rečima tih zvaničnika, nisu jasne namere tih manevara, ali je moguće da su ruski vojni avioni testirali ukrajinski radar ili iskazivali moć.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: