"Posmatrači OEBS-a špijuni NATO-a"

Proruski pobunjenici, koji drže grupu međunarodnih posmatrača OEBS-a u istočnoj Ukrajini, danas su ih optužili da su "špijuni NATO-a".

Izvor: Tanjug

Subota, 26.04.2014.

10:09

Default images

Oni su takođe naveli da ih neće pustiti na slobodu. Rusija najavila pomoć u oslobađanju.

"Mi smo juče uhapsili neke špijune NATO-a i oni će biti razmenjeni za naše zatvorenike. Ne vidim drugi način da oni budu oslobođeni", izjavio je lider samoproglašene "Donjecke Republike" Denis Pušilin.

On je to izjavio ispred zgrade službe bezbednosti SBU u Slavjansku, u kojoj pobunjenici, pod čijom kontrolom se nalazi taj grad u istočnoj Ukrajini, drže tim OEBS-a.

Jednom od međunarodnih posmatrača koji su proruski separatisti oteli u Slavjansku, potrebna je hitna medicinska pomoć, saopštila je ukrajinska služba bezbednosti. "Danas se zvanični predstavnici Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) drže u nehumanim uslovima. Među otetim posmatračima je i jedna osoba kojoj je hitno potrebna medicinska pomoć", navodi se u saopštenju. Ukrajinske službe bezbednosti su, kako se kaže, spremne da obezbede medicinsku pomoć, ali sepratisti su odbili tu punudu, preneo je Rojters.

"Teroristi planiraju da koriste taoce kao ljudski štit", kaže se u saopštenju koje je bezbednosna služba objavila na svom veb-sajtu.
Takođe se navodi da je otmicu isplanirao i koordinisao jedan ruski građanin za kojeg Kijev tvrdi da je operativac ruske specijalne službe.

Slavjansk je postao epicentar tenzija između proruskih demonstranata i ukrajinskih vlasti u istočnom delu zemlje gde su proruski pobunjenici zauzeli niz gradova.

Nemačka ministarka odbrane Ursula fon der Lejen juče je izjavila da su proruski separatisti uhapsili 13 članova tima OEBS-a, uključujući posmarače, njihovog prevodioca i vozača. U tom timu se nalazi četvoro Nemača, od kojih su troje pripadnici nemačke vojske.

Vašington je tražio hitno oslobađanje tima OEBS-a, a portparolka Stejt departmenta Džen Psaki tvrdi da "postoji snažna veza između Rusije i separatista" u istočnoj Ukrajini.

Ukrajinsko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da su posmatrači OEBS-a zaustavljeni na kontrolnom punktu pobunjenika juče na ulazu u Slavjansk i odvedeni u zgradu službe bezbednosti.

U sedištu OEBS-a u Beču agenciji AFP je rečeno da su svi posmatrači iz njegovog glavnog tima u Ukrajini na broju.

Međutim izgleda da je privedena grupa zasebna, manja nenaoružana vojna posmatračka misija pod nemačkom komandom.

Rusija će preduzeti sve moguće korake da budu oslobođeni vojni posmatrači OEBS-a koji su privedeni u ukrajinskom gradu Slavjansku, javile su danas ruske novinske agencije, pozivajući se na ruskog izaslanika u OEBS-u.

"Mi mislimo da ovi ljudi treba da budu oslobođeni što je pre moguće. Rusija će, kao članica OEBS-a, preduzeti sve raspoložive mere u tom cilju", izjavio je izaslanik Andrej Kelin, prenosi Rojters.

Turčinov: Rusi da odgovaraju za podršku terorizmu

Ruski lideri moraju se smatrati odgovornim zbog podrške terorizmu u skladu sa međunarodnim zakonima, ističe vršilac dužnosti predsednika Ukrajine i predsednik parlamenta te zemlje Oleksandar Turčinov, a objavila je pres služba ukrajinske skupštine.

Po rečima portparola skupštine, juče su "kriminalci" zarobili međunarodne inspektore iz OEBS-a, koji su na sopstvenu inicijativu posetili Slavjansk, prenosi ukrajinska agencija Ukrinform.

Po Turčinovu, to nije moglo da se desi bez dozvole ili direktne naredbe ruskog rukovodstva "koje koordinira i otvoreno podržava naoružane teroriste koji osvajaju zgrade, drže taoce, muče i ubijaju".

"Političko rukovodstvo Ruske Federacije mora da snosi odgovornost za podržavanje i promovisanje terorizma u skladu sa međunarodnim pravom", rekao je Turčinov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

75 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: