G7 uvodi nove sankcije Rusiji

Grupa nabogatijih zemalja sveta G7 postigla je dogovor o uvođenju novih sankcija Rusiji zbog krize u Ukrajini, objavljeno je u saopštenju.

Izvor: B92

Subota, 26.04.2014.

09:00

Default images

Agencije prenose da bi sankcije mogle biti uvedene već u ponedeljak.

"Dogovorili smo se da vrlo brzo uvedemo nove sankcije Rusiji. Imajući u vidu hitnost stvaranja uslova za uspešne i mirne demokratske predsedničke izbore sledećeg meseca u Ukrajini, postigli smo dogovor da hitno pooštrimo sankcije i mere koje će povećati cenu ruskih postupaka", navedeno je u zajedničkom saopštenju.

Grupa G7 je u saopštenju pohvalila "uzdržanost" sa kojom je nova vlada u Kijevu postupila prema naoružanim proruskim grupama koje su zauzele zgrade državne administracije u istočnoj Ukrajini.

"Za razliku od njih, Rusija nije preduzela konkretne poteze u cilju poštovanja sporazuma iz Ženeve. Ona nije javno podržaala sporazum, nije osudila postupke separatista koji pokušavaju da destabilizuju Ukrajinu niti je pozvala naoružane ekstremiste da mirno napuste zgrade državne adminsitracije koje su okupirali i polože oružje", poručila je grupa G7 u saopštenju koje prenosi AFP.

Umesto toga, Rusija je nastavila da doprinosi eskalaciji tenzija retorikom koja sve više zabrinjava i pretećim vojnim manevrima na granici sa Ukrajinom, navela je grupa G7.

"Mi ponovo oštro osuđujemo nezakoniti pokušaj Rusije da pripoji Krim i Sevastopolj koji mi ne priznajemo. Mi ćemo danas sprovesti pune pravne i praktične posledice ove nezakonite aneksije, uključujući ekonomske, trgovinske i finansijske sankcije, ali one neće biti ograničene samo na te oblasti", zaključuje se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: