EU i SAD prete novim sankcijama

Evropski lideri i američki predsednik zatražili od Moskve da prestane da "zastrašuje" Ukrajinu i upozorili na mogućnost uvođenja novih sankcija Rusiji.

Izvor: B92

Petak, 25.04.2014.

15:37

Default images

Fabijus je dodao da bi svaka mera koju Unija odluči da preduzme trebalo da bude usmerena na smanjivanje tenzija.

"Još uvek diskutujemo o tipu sankcija protiv Rusije. Sada smo na nivou dva kada je reč o sankcijama. Sankcije moraju da smanje eskalaciju i tenzije u regionu", rekao je Fabijus tokom zajedničke posete Tunisu sa nemačkim kolegom Frankom Valterom Štajnmajerom.

Nemački ministar je, kako je javio Rojters, upozorio da "ističe vreme da se zaustavi ludilo u Ukrajini".

Šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer ukazao je da najnoviji događaji u Ukrajini signaliziraju dalje zaoštravanje konflikta, pozvao sve strane na razum i zatražio i od Mosvke i od Kijeva da poštuju sporazum iz Ženeve.

"Vesti o nasilju i mrtvima pokazuju da tako dalje ne može", rekao je Štajnmajer i ocenio da se na tom putu ne može postići rešenje, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova u Berlinu.

"Naprotiv, svaki dan nasilja i konfrontacija udaljava nas dalje od mogućnosti doplomatskog smirenja konflikta", rekao je šef nemačke diplomatije i pozvao sve strane u konfliktu na razum.

Ukazujući da oni, koji su odgovorni za zaoštravanje sukoba moraju da znaju da bi, ako se sada donese pogrešna odluka, decenije rada za mir i sigurnost u Evropi mogle biti izgubljene, Štajnmajer je upozorio da se ne sme sve staviti na kocku.

"Pozivam i Rusiju i Ukrajinu na najveću moguću uzdržanost, na povratak temeljima sporazuma iz Ženeve i davanje šansi za njegovu primenu", rekao je Štajnmajer.

On je upozorio da su i Moskva i Kijev odgovorni da, pre nego što se ponovo prolije krv i padnu nove žrtve, pronađu put na koji ih obavezuje sporazum iz Ženeve.

To su, rekao je Štajnmajer, odustajanje od nasilja, razoružanje ilegalnih grupa, povratak zauzetih zgrada i amnestija.

Štajnmajer je ranije danas u pismu upućenom Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) naveo da bi SAD, EU, Rusija i Ukrajina trebalo da upute visoke zvaničnike u zajedničku posetu kriznim žarištima u Ukrajini u znak političke podrške sporazumu postignutom 17. aprila u Ženevi.

U pismu upućenom OEBS-u Štajnmajer je upozorio da je međunarodnom sporazumu iz Ženeve potrebna "vidljiva politička podrška".

Merkel: Moraćemo da razmotrimo dodatne sankcije

Nemačka kancelarka Angela Merkel je danas poručila ruskom predsedniku Vladimiru Putinu u telefonskom razgovoru da Rusija nije učinila dovoljno na primeni Ženevskog sporazuma o Ukrajini, postignutog 17. aprila, i da će Zapad morati da razmisli o dodatnim sankcijama protiv Rusije.

Merkelova je na konferenciji za štampu u Berlinu sa poljskim premijerom Donaldom Tuskom najavila da će se, zbog manjka napretka u razrešenju ukrajinske krize, što je pre moguće biti održan novi sastanak ministara spoljnih poslova Evropske unije, prenela je agencija AFP.

Nemačka kancelarka je takođe istakla da zvanična Moskva ima mogućnosti da uveri proruske pobunjenike u Ukrajini da se okrenu mirnom rešenju konflikta.

"Jutros sam razgovarala sa ruskim predsednikom i ponovo mu dala do znanja da je sa jedne strane Ukrajina preduzela čitav niz koraka u primeni Ženevskog sporazuma, ali sa druge strane nema dokaza da je Rusija podržala taj sporazum, što bi naravno imalo efekta na separatiste u Ukrajini", rekla je Merkelova.

"Rusija ima moć, ili bi mogla da ima moć, da separatiste vrati na miran put pregovora o Ustavu i pripremama za izbore, ali nažalost Moskva ne daje takve signale", navela je Merkelova.

Ona je dodala: "Mi ćemo zbog toga morati da reagujemo. To će biti zajednička evropska mera i mera Grupe sedam najrazvijenijih privreda sveta. Mi ćemo zbog manjka napretka morati da razmatramo dodatne sankcije."

Obama: Sankcije Rusiji ukoliko Moskva napadne

Obama je danas održao telefonsku konferenciju sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, britanskim premijerom Dejvidom Kameronom, francuskim predsednikom Fransoa Olandom i italijanskim premijerom Mateom Rencijem nakon čega je zauzet jedinstven stav, preneo je Rojters.

Zvaničnici su u saopštenju istakli da je od "suštinskog značaja" da se predsednički izbori u Ukrajini održe kako je i planirano 25. maja, kao i da je neophodno primeniti Ženevski dogovor.

"Rusija bi trebalo da doprinese smirivanju tenzija, uzdržavajući se od provokativnih izjava ili postupaka zastrašivanja. Teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine mora jasno da se poštuje", navodi se u saopštenju.

Obama, koji se nalazi na azijskoj turneji, rekao je da SAD i EU razmatraju sankcije ruskoj ekonomiji ukoliko Moskva napadne istočnu Ukrajinu, ali je priznao da te sankcije možda neće odvratiti ruskog predsednika.

Bela kuća je u međuvremenu potvrdila da su SAD spremne da uvedu ciljane sankcije Rusiji kao odgovor na najnovije ruske akcije u vezi sa ukrajinskom krizom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: