Kvar na nuklearki u Francuskoj

U jednom reaktoru najstarije francuske nuklearne centrale u Fesenhajmu dogodio se kvar na instalacijama, zbog čega je iz postrojenja izlazio gust dim.

Izvor: Beta

Petak, 25.04.2014.

08:37

Default images

Vatrogasci su saopštili da je došlo do kratkog spoja zbog visokog napona struje u nenuklearnoj zoni postrojenja koje se nalazi na severpistoku zemlje, i dodaju da nema opasnosti po okolinu.

Kvar je odmah saniran, ali je gust dim iz reaktora izazvao nespokojstvo lokalnog stanovništva pošto se nedelju dana ranije dogodio kvar na istom reaktoru.

Nuklearna centrala nije radila dva dana, pošto elektrana poseduje dva reaktora od kojih jedan ne radi od 9. aprila.

Aktivisti međunarodne organizacije Grinpis nedavno su ušli u krug te nuklearne centrale na samoj granici s Nemačkom. Aktivisti su pozvali upravu centrale i vlasti da otklone pretnju koju predstavljaju zastarele nuklearne centrale u Evropi, u poruci na engleskom "Stop risking Europe" (Dosta izlaganja Evrope riziku).

Centrala u Fesenhajmu je nastarija nuklearna elektrana u Francuskoj. Radi od 1977. i ima dva reaktora pojedinačne snage 900 megavata.

Ta nuklearna elektrana je jedina od 19 francuskih centrala čije je zatvaranje najavio predsednik Fransoa Oland za kraj 2016. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: