Grafiti OVK ispisani na manastiru

Na kapiji manastira Visoki Dečani osvanuli su grafiti sa natpisom UČK, takozvane Oslobodilačke vojske Kosova, saopštila je Eparhija Raško-prizrenska.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 25.04.2014.

07:44

Default images

Ovo je za sada poslednji u nizu sličnih provokacija. Poruke mržnje ranije su bile ispisane na zidu crkve u Đakovici, a potom na srpskim kućama u Orahovcu. Ovoga puta provokativna poruka je ispisana na samoj manastirskoj kapiji u Visokim Dečanima i to svega nekoliko desetaka metara od italijanskog punkta KFOR-a.

Eparhija Raško-prizrenska ovaj akt doživljava kao otvorenu pretnju Manastiru Visoki Dečani i njegovom bratstvu koji su u poslednjih 15 godina takozvanog međunarodnog mira na Kosovu i Metohiji četiri puta oružano napadani granatama od strane albanskih ekstremista, i kojima su više puta upućivane pretnje.

Na žalost, ova provokacija i pretnja nije ništa drugo do posledica nacionalističke retorike koja se već godinama širi u lokalnim medijima na albanskom jeziku protiv ovog manastira u kome su monasi za vreme rata pored ostalih pomagali i albanskim izbeglicama, navodi Eparhija.

"Ovaj najnoviji incident takođe je pokazatelj da je bezbednost srpskih svetinja na Kosovu i Metohiji i dalje ugrožena, pa čak i u slučaju da tu svetinju obezbeđuju pripadnici KFOR-a", ističe se u saopštenju.

Iguman manastira Visoki Dečani arhimandrit Sava pismeno je obavestio međunarodne predstavnike o ovom najnovijem incidentu i zatražio pojačane mere zaštite za ovu svetinju, koja je od 2005. godine na spisku svetske kulturne baštine UNESKO.

"Iako ovakve provokacije ugrožavaju bezbednost života monaha i pravoslavnih poklonika kao i brojnih turista iz celog sveta, one najviše štete Kosovu koje je danas jedini prostor na teritoriji Evrope gde su hrišćanski spomenici i svetinje i dalje ugroženi", navedeno je u saopštenju.

Kancelarija za KiM osudila ispisivanje

Kancelarija za Kosovo i Metohiju osudila je danas ispisivanje grafita sa natpisom OVK na manastirskoj kapiji i traži da KFOR preuzme svu odgovornost za bezbednost sveštenika i monaha u ovoj srpskoj svetinji. "Ovo je još jedan vid pretnji i pritisaka na bratstvo Visokih Dečana i na bezbednost celokupnog srpskog kulturnog i verskog nasledja na Kosmetu", navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Oni navode da je poruka jasna, proterati pravoslavne sveštenike sa KiM, a sa njima i celokupno srpsko stanovništvo, na čemu albanski ekstremisti, kako kažu, rade već godinama. Iz Kancelarije navode da osude za takva nedela nema, kao što nisu pronadjeni ni kažnjeni oni koji su nedavno ispisali poruke mržnje na crkvi u DJakovici i na srpskim kućama u Orahovcu.

Oni ukazuju i da su parole osvanule na manastirskoj kapiji pored koje se, na udaljenosti od svega nekoliko desetina metara nalazi italijanski punkt KFOR-a.

"Tražimo od medjunarodne zajednice da najozbiljnije shvati ove pretnje albanskih ekstremista i podsećamo da su Visoki Dečani do sada četiri puta napadani granatama, a da je bratstvu manastira više puta prećeno. Pri tome, radi se o pravoslavnoj svetinji koja je od 2005. godine na spisku UNESKO-a", zaključuje se u saopštenju.

Jahjaga osudila ispisivanje grafita OVK

Kosovska predsednica Atifete Jahjaga je osudila ispisivanje grafita OVK na manastiru Visoki Dečani, ocenivši da je svaki takav akt neprihvatljiv i neustavan, javljaju mediji u Prištini.

Jahjaga snažno osuduje ispisivanje grafita na manastiru Visoki Dečani, koji je kao verski spomenik simbol kulturnog nasledja na Kosovu, prema kome građani i institucije Kosova ukazuju posebnu pažnju, saopšteno je iz njenog kabineta.

Ona je pozvala bezbednosne mehanizme da otkriju pocinioce ovog ružnog dela i da ih izvedu pred lice pravde.

"Oštećenje verskih objekata je neprihvatljivo i u potpunoj suprotnosti sa tradicijom i gradjanskim vrednostima Kosova, zasnovanim na toleranciji i punom poštovanju verskih zajednica i njihovih spomenika, što je obuhvaćeno i Ustavom naše zemlje", navodi se u saopštenju.

Ambasadorku SAD-a rastužio napad grafitima

Ambasadorka SAD u Prištini Trejsi En Džejkobson izrazila je žaljenje zbog grafita OVK koji su iscrtani na vratima Manastira Visoki Dečani i istakla da opština ne može da razvija turizam ako ne poboljšava odnose sa manastirom, objavio je prištinski list "Ekspres".

Na kapiji Manastira Visoki Dečani, koji je pod zaštitom Uneska, jutros su osvanuli grafiti sa natpisom UČK, takozvane Oslobodilačke vojske Kosova. Manastirska kapija se nalazi svega nekoliko desetaka metara od italijanskog punkta KFOR-a.

"Tužna sam zbog napada grafitima na manastir Dečani. Grad može razvijati turizam samo nakon što bude poboljšao odnose sa Manastirom," poručila je Džejkobson putem svog naloga na Tviteru.

Međunarodna zajednica i predstavnici Srba s KiM osudili ispisivanje grafita

U saopštenju Komandanta KFOR-a, generalnog direktora Kosovske policije i šefa misije OEBS-a na Kosovu, koje je medijima uputila Komanda KFOR-a, navodi se da je taj čin "kršenje naših zajedničkih vrednosti".

"Kosovska policija će predvoditi istragu sinoćnjeg incidenta, dok će sve medjunarodne organizacije podržati i pomoći istragu u skladu sa svojim mandatima", dodaje se u saopštenju.

Ispisivanje grafita takodje su osudile Progresivna demokratska stranka i Gradjanska inicijativa SDP Olivera Ivanovića, u kojoj navode da je
manastirsko bratstvo "uvek nastojalo da promoviše mir i suživot na Kosovu i Metohiji".

"Verujemo da će Euleks, KFOR i ostali medjunarodni predstavnici uložiti sve svoje napore i pronaći počinioce ovog vandalskog čina", ističu u GI SDP.

Poslanica Progresivne demokratske stranke u Skupstini Kosova Biserka Kostić danas je izjavila da "vandaliski čin" na manastiru predstavlja "još jedan u nižu pokušaja uništavanja srpske kulturne baštine na Kosovu".

Prema njenoj oceni, postoji verovatnoća da je pisanje grafita posledica najave rušenja hrama Svetog Spasa u Prištini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: