Srbin poslednji talac u Maliju

Serž Lazarević, poreklom iz Srbije, u Afriku je zvanično otišao kao geolog. Međutim, islamisti su ga proglasili špijunom, što Francuzi demantuju, pišu Novosti.

Izvor: Veèernje novosti

Petak, 25.04.2014.

08:41

Default images

Francuska je inače imala poslednjih godina u konfliktnim područjima dosta talaca, a među kojima su bili novinari, biznismeni ili obični turisti. Neki od njih su oslobođeni, neki stradali a na kraju je kao poslednji ostao Serž Lazarević koji, kako se ističe, ima dvojno državljanstvo, francusko i srpsko.

Serž Lazarević (50) i Filip Verdon (54) oteti su 24. novembra 2011, na severu Malija. Otmičari su ih izvukli noću iz njihove hotelske sobe u Homboriju na severoistoku Malija. Reč je o pripadnicima Al kaide za islamski Magreb (AKMI), istim onima koji su početkom novembra prošle godine iz zasede ubili dvoje francuskih novinara RFI, Gislen Dipon (57) i Kloda Verlona (55). Filip Verdon, koji je otet zajedno s Lazarevićem, ubijen je u martu prošle godine u znak odmazde zbog francuske vojne akcije u Maliju, a njegova smrt potvrđena je tek u julu. Njegovo telo je pronađeno s metkom u glavi, ali se u Parizu sumnja da je Verdon preminuo zbog bolesti, a da je kasnije iscenirano "ubistvo".

Lazarevića i Verdona AKMI je prilikom otmice proglasio "francuskim špijunima", ali je francuska obaveštajna služba to demantovala. Zvanično, Lazarević i Verdon su u ovoj zemlji bili radi ispitivanja terena za otvaranje cementare, za račun malijske firme "Mande građevinske konstrukcije". Obojica su se predstavili kao geolozi.

Navodno, Serž Lazarević je u Parizu najpre imao firmu za obezbeđenje, a potom za građevinske radove. Nezvanično, mnoge enigme vezivale su se za njihova imena.

Tako se za Lazarevića, visokog 198 santimetara i teškog 120 kilograma, svojevremeno pisalo da se, osim Serž, zove još i Slobodan, da se navodno bavio kontraobaveštajnim poslovima u bivšoj Jugoslaviji i Francuskoj, kao i da je, između ostalog, svedočio u Hagu protiv Miloševića. Na fotografijama sa tog svedočenja, jasno se, međutim, vidi da to nije isti Lazarević, jer je onaj "haški" bar deset godina stariji.

I pokojnog Verdona obavija mistika. Ističe se da je jednom već bio talac na jugu Sudana, organizovao opoziciju na Komorima, vodio avionsku kompaniju na Madagaskaru. I njemu je pripisana etiketa špijuna, ali je to demantovano u Parizu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: