"Vojska Ukrajine spremna za borbu"

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Andrej Deščicja poručio je da je ukrajinska vojska spremna da se bori u slučaju napada.

Izvor: Beta

Četvrtak, 24.04.2014.

20:13

Default images

Deščicja je rekao da ruska odluka o vojnim vežba "veoma eskalira situaciju u regionu".

On je za agenciju Asošijeted pres u Pragu rekao da je Kijev naučio lekciju od ruske aneksije Krima.

"Imamo to iskustvo, sada ćemo se boriti s ruskim trupama ako... one napadnu Ukrajinu", rekao je Deščica i poručio da su "ukrajinski narod i ukrajinska vojska spremni za to".

Deščicja je rekao da se nove ruske vojne vežbe odvijaju "još bliže ukrajisnkoj granici nego što je ranije planirano" i zatražio povlačenje ruskih vojnika.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu saopštio je danas da je ruska vojska započela vežbe Južnog i Zapadnog vojnog okruga na granici sa Ukrajinom, zbog zaoštravanja situacije na jugoistoku Ukrajine.

Ukrajinsko Ministrastvo unutrašnjih poslova saopštlo je danas da su ukrajinske snage pokrenule operaciju kako bi ponovo preuzele kontrolu u Slavjansku, na istoku zemlje, i da je u sukobu ubijeno "do pet" pripadnika proruskih snaga ubijeno, dok je jedan ukrajinski oficir ranjen.

Predstavnica Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Viktorija Sjumar ocenila je da je danas uspešno izvedena jedna faza specijalne operacije na istoku zemlje i najavila da će se operacija nastaviti.

"Specijalna operacija biće nastavljena. Ona će se sprovoditi u nekoliko faza. Ne možemo da najavljujemo te faze. Danas je bila jedna od takvih aktivnih faza. Tokom nje je ispunjen zadatak", rekla je ona za ukrajinsku TV a prenosi Ruska informativna agencija (RIA) Novosti.

Interfaks je preneo da je Sjumarova izrazila nadu da će najavljene vežbe ruske vojske biti zaista vežbe. Šojgu na kolegijumu ruskog Ministarstva odbrane rekao da su u "pograničnim regionima s Ukrajinom počele vežbe bataljona taktičkih grupa vojske Južnog i Zapadnog vojnog okruga" Dodao je vojska vežba marš i razmeštanje na teritoriji, a da će avijacija izvršiti letove u blizini granice s Ukrajinom.

Naveo je da "civilne snage" jugoistoka Ukrajine i vojske koja se potčinjava vlastima u Kijevu "nisu jednake", kao i da je ta vojska već dobila naredbu da deluje protiv "civila".

"Ako se ta vojna mašinerija danas ne zaustavi, to će dovesti do velikog broja poginulih i ranjenih. Neće dovesti do normalizacije situacije u Ukrajini ni početak vežbi NATO na teritoriji Poljske i baltičkih država", rekao je Šojgu.

Šojgu je rekao da je Rusija "prinuđena da reaguje na takav razvoj situacije".

Kijev od Moskve traži objašnjenje za vojne vežbe

Zvanični Kijev zatražio je od Rusije da u roku od 48 sati pruži objašnjenje o ciljevima, mestu i vremenu održavanja vežbi, kao i o broju i vrsti vojnih jedinica koje će u njima učestvovati, prenele su agencije.

"Održavanje vežbi Rusije u blizini ukrajinske granice ne može da ne izazove zabrinutost, naročito na fonu nedavnih izjava ministra inostranih poslova Rusije, sa nedvosmislenim nagoveštajem mogućeg ulaska ruske vojske na teritoriju Ukrajine", navodi se u saopštenju Ministarstva inostranih poslova Ukrajine.

Ministarstvo je saopštilo da se Kijev u skladu sa Bečkim dokumentom omerama jačanja poverenja i bezbednosti obratio putem OEBS-a Rusiji sa takvim zahtevom.

"U skladu sa Bečkim dokumentom Rusija je obavezna da obezbedi jasna objašnjenja o tim vežbama u roku od 48 sati od momenta dobijanja zahteva, odnosno do 16 sati po moskovskom (14 po srednjoevropskom) vremenu 26. aprila ove godine", navodi se u saopštenju koje je prenela agencija UNN.

Kijev navodi da je "ruska strana faktički potvrdila da vojne aktivnosti u blizini ukrajinske granice koje sprovodi poslednjih meseci nemaju planski karakter, već su neposredno vezane za razvoj događaja u Ukrajini".

"Izaziva čuđenje da se Rusija, koja je sama izložena terorističkim pretnjama, danas ne samo pretvorila u izvoznika terorizma, već je očigledno spremna da čak i sopstvenim snagama štiti teroriste na teritoriji Ukrajine", navodi se u saopštenju.

Moskva: Vašington da primora Kijev da prekine operaciju

Vašington treba da primora aktuelno ukrajinsko rukovodstvo da neodložno prekine vojnu operaciju na jugoistoku Ukrajine, saopštila je danas zvanična Moskva, navodeći i da za juče i danas planirani telefonski razgovori šefova diplomatije Rusije i SAD nisu održani "iz razloga koji ne zavise od Moskve".

"Očekujemo da će SAD najzad preduzeti hitne mere radi deeskalacije situacije u skladu sa odredbama Zzenevske izjave od 17. aprila. Vašington treba da primora aktuelno ukrajinsko rukovodstvo da neodložno prekine vojnu operaciju na jugoistoku, osigura povlačenje jedinica Oružanih snaga Ukrajine i njihovih struktura na lokacije u kojima su stalno stacionirani", navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva inostranih poslova.

U saopštenju se navodi da još nije učinjeno ništa radi rešenja tog hitnog zadatka, preneo je Itar-Tas s.

"Nadamo se da u Vašingtonu shvataju sav stepen svoje odgovornosti za događaje", navodi ruski MIP.

RIA Novosti podseća da su ukrajinske vlasti 15. aprila započele specijalnu operaciju uz uključenje armije na jugoistoku Ukrajine, gde od marta traju mitinzi pristalica federalizacije Ukrajine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: