EU potpisuje sporazum sa Gruzijom

U trenutku kada raste napetost zbog Ukrajine, Francuska i Nemačka dale uveravanja Gruziji da će EU u roku od nekoliko sedmica potpisati sporazum o pridruživanju

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 24.04.2014.

19:15

Default images

Nemačke i francuske diplomate su danas u Tbilisiju, javlja Rojters, potvrdili planove da se što pre potpiše taj sporazum, koji je isti kao onaj zbog čijeg je odbijanja u Ukrajini u novembru došlo do najveće krize izmedju istoka i zapada još od perioda hladnog rata.

Ubeđen sam da će do kraja juna biti potpisan sporazum što će biti značajan korak u istoriji odnosa Gruzije i EU", rekao je ministar spoljnih poslova Nemačke Frank-Valter Štajnmajer u Tbilisiju.

"Taj sporazum nije usmeren ni protiv koga...Ekonomski odnosi EU sa Gruzijom neće dovesti u pitanje ekonomske odnose između Gruzije i Rusije", rekao je on na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim francuskim kolegom Lorenom Fabijusom.

Gruzija, kako navodi Rojters, ima strateški značaj jer se nalazi na trasi cevovoda za prenos nafte i gasa od Kaspijskog mora (alternativa za rusku energiju) do svetskog tržišta.

Odnosi između Gruzije i Rusije su jako zaoštreni, podseća Rojters, petodnevnim ratom 2008. godine, kada su ruske snage ušle u Gruziju. Taj rat je delimično rezultat primicanja Tbilisija NATO i njegove želje za tešnjim odnosima sa EU, napominje britanska agencija.

Uprkos naporima Moskve i Tbilisija da unaprede odnose nakon smene vlade u Gruziji 2012. godine, te dve zemlje još nisu ponovo uspostavile diplomatske odnose.

SAD i EU su pojačale podršku drugim bivšim sovjetskim republikama, pa tako Gruzija i Moldavija treba da potpišu sporazum o pridruživanju sa EU do kraja godine, navodi Rojters.

U svetlu događaja u Ukrajini, međutim, lideri EU su se saglasili da te sporazume ranije potpišu zbog bojazni da bi Gruzija i Moldavija mogle da potpadnu pod pritisak Rusije, navodi britanska agencija.

U sredu su Štajnmajer i Fabijus posetili Moldaviju, koja poput Gruzije ima zategnute odnose sa Moskvom i ruske separatiste na svojoj teritoriji.

Na delu moldavske istočne granice prema Ukrajini se nalazi otcepljeni region Pridnjestrovlja, u kojem većina stanovništva govori ruskim jezikom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: