"Poražavajuće je veličanje NDH"

Srbija najoštrije osuđuje proslavu dana osnivanja fašističke Nezavisne Države Hrvatske u Australiji, kojoj su prisustvovali i neki australijski zvaničnici.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 24.04.2014.

19:05

Default images

"Poražavajuće je saznanje da i dalje postoje i deluju organizacije i pojedinci koji tako brutalno zloupotrebljavaju slobodu i demokratiju u Australiji slaveći dan kada je stvorena fašistička tzv. Nezavisna Država Hrvatska, čiji je zločinački karakter nesporan", navedeno je u saopštenju objavljenom na vebsajtu ambasade Srbije u Kanberi.

"Još je tragičnija činjenica da pojedine organizacije i pojedinci u svoje moralno nakazno veličanje aveti fašizma i nacizma nastoje da uvuku ljude sa aktuelne političke scene Australije, sve do Premijera."

Sporna proslava je bila organizovana 13. aprila u hrvatskom klubu "Sidnej", a prisustvovalo joj je oko 200 australijskih Hrvata i brojni australijski političari. Australijski parlamentarac Kreg Keli je, u ime premijera Tonija Abota, čestitao Hrvatima slavlje.

Keli, koji je bio izložen kritikama zbog toga što je prisustvovao obeležavanju osnivanja fašističke države tokom Drugog svetskog rata, naknadno je saopštio da je užasnut medijskim izveštajima, te da su njegove reči izvučene iz konteksta.

Ambasada Srbije u Kanberi je upozorila da ovakvi dogadjaji izazivaju duboko uznemirenje i zabrinutost srpske zajednici u Australiji.

"Republika Srbija najoštrije osuđuje svaku pojavu veličanja fašističkih aveti prošlosti i duboko veruje da ne može postojati nikakvo opravdanje niti izgovor za tolerisanje ili – još gore podršku takvim aktivnostima, ma ko da je organizator ili učesnik", navedeno je u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: