Ruski avioni tik kod Škotske

Borbeni avion britanskih vazduhoplovnih snaga uzleteo je iz baze u Škotskoj pošto su dva ruska aviona za nadgledanje prišla blizu britanskog vazdušnog prostora.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 24.04.2014.

11:35

Default images

Ruski avioni, za koje se veruju da je reč o "Tupoljevima 95s", uočeni su juče u blizini severoistočne obale Škotske, ali su se okrenuli i otišli pošto je borbeni avion RAF-a "Tajfun" uzleteo iz baze, prenosi "Dejli mejl".

"'Tajfun' je brzo reagovao uzletanjem iz baze RAF-a u Lukersu kako bi ustanovio identitet nepoznatog aviona koji se približavao vazdušnoj oblasti koju kontroliše NATO severno od Škotske", kaže se u saopštenju RAF-a i dodaje da "ni na jedan drugi način nije bilo moguće identifikovati letelicu".

Dalje se navodi da je ubrzo ustanovljeno da je reč o dva ruska vojna aviona koji su "sve vreme bili u međunarodnom vazdušnom prostoru, na šta i imaju pravo".

Incident se dogodio u trenutku jačanja tenzija u međunarodnoj zajednici zbog situacije u Ukrajini, a posle odluke Krima da se pripoji Rusiji, podseća taj list.

Oglasio se sinoć i britanski ministar odbrane Filip Hamond koji je naveo da su "nedavni dogadjaji povećali svest o aktivnostima ruske vojske". "Ali, mi smo uvek uvežbano presretali, identifikovali i ispratili ruske avione i brodove koji tranzitiraju međunarodnim vazdušnim prostorom i vodama na domašaju oblasti od interesa za Britaniju", stoji u saopštenju.

Ministar odbrane je poručio da će RAF i ratna mornarica ostati u pripravnosti i biti spremni da presretnu bilo koje snage koje ne pripadaju NATO u oblastima koje vojni savez kontroliše.

Stručnjaci za bezbednost kažu da Rusija koristi avione za nadgledanje kako bi "podsetila svet na svoju vojnu snagu i ispitala vazduhoplovne odbrambene sisteme drugih zemalja".

Incidenti sa stranim avionima u blizini britanskog vazdušnog prostora su veoma češti, a prošle godine je, prema podacima britanskog ministarstva odbrane, zabeleženo osam.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: