Osuda diskriminacije Srba u HR

Predsednik udruženja izbeglica Miodrag Linta osudio je danas diskriminaciju srpskih porodica.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 24.04.2014.

14:26

Default images

Lihta je pozvao hrvatsku vladu da što pre usvoji odluku o oslobađanju od obaveze povraćanja sredstava i o skidanju hipoteke sa njihovih nekretnina.

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta ukazao je na "diskriminaciju na etničkoj osnovi 14 srpskih porodica" čije su kuće i privredni objekti bili oduzeti posle završetka rata i date na privremeno korišćenje gradjanima hrvatske nacionalnosti 1995. godine Zakonom o privremenom oduzimanju i upravljanju odredjenom imovinom.

Kako navodi u saopštenju Linta, privremeni korisnici suprotno zakonu preduzimali su određena ulaganja u imovinu, a hrvatski sudovi su donosili presude kojima su obavezali vlasnike Srbe da privremenim korisnicima vrate sredstva koja su oni ulagali u njihove nekretnine bez njihove saglasnosti.

Prema njegovim rečima, rešavanje 14 slučajeva srpskih porodica bio je jedan od uslova za zatvaranje poglavlja 23 "Pravosuđe i ljudska prava" juna 2011. godine u pristupnim pregovorima Hrvatske za ulazak u EU, kao i da Hrvatska nije ispunila uslov iako se obavezala svojim "Akcionim planom za ispunjavanje preostalih obaveza iz pregovora o pristupanju EU" da će ti sličajevi biti rešeni pre ulaska u Uniju.

Linta je zato pozvao premijera Hrvatske Zorana Milanovića i prvu potpredsednicu hrvatske vlade Vesnu Pusić da, u što kraćem roku, ispune preuzetu obavezu i to tako da Vlada Hrvatske usvoji Odluku kojom se vlasnici nekretnina izuzimaju iz obaveze povrata sredstava i troškova parničnog postupka državi i privremenim korisnicima u postupcima neovlašćenih ulaganja, kao i da se skine hipoteka sa njihovih nekretnina u zemljišnim knjigama.

"To znači da bi država preuzela obavezu plaćanja odštete privremenim korisnicima za uložena sredstva u nekretnine, dok bi se vlasnici oslobodili bilo kakvih obaveza prema privremenim korisnicima ili prema državi", poručio je Linta.

Linta je, s druge strane, zatražio od Ministarstva spoljnih poslova Srbije da se aktivno angažuje na rešavanju ovog problema, "kroz stalni dijalog sa hrvatskim Ministarstvom vanjskih poslova".

Istakao je i da je od 14 pomenutih, posebno hitan za rešavanje slučaj porodice Kunić, "jer je opštinski sud u Karlovcu za 12. maj zakazao prodaju njihove imovine u selu Zagorje, opština Krnjak, na Kordunu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: