Hrvatska: Počinje provera potpisa

Hrvatska vlada zadužila je Ministarstvo uprave i Zavod za statistiku da provere broj i valjanost potpisa iz zahteva za raspisivanje referenduma o ćirilici.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.04.2014.

13:11

Default images

Reč je o sprovodjenju zaključka Sabora koji je vladu pozvao da proveri potpise koje je Građanska inicijativa "Stožer (štab) za obranu hrvatskog Vukovara" parlamentu dostavila u decembru prošle godine.

Ministarstvo uprave i Državni zavod uza statistiku organiziovaće proveru, odabir uzoraka i izvestiti vladu o rezultatima, rekao je ministar uprave Arsen Bauk, javila je agencija Hina.

Provera i verodostojanost potpisa biće sprovedena na slučajnom uzorku koji će utvrditi DZS.

Samozvani štab za odbranu hrvatskog Vukovara prikupio je oko 650.000 potpisa za održavanje referenduma na kojem bi građani odlučivali o upotrebi manjinskog jezika i pisma. Vukovarski veterani traže da se cenzus za sticanje tog prava poveća sa sadašnjih 30 na 50 odsto stanovnika u određenoj sredini.

Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je više puta da takav referendum neće biti održan jer nije u skladu sa standardima Evropske unije na koje se Hrvatska u pregovarskom procesu priključenja obavezala da će poštovati

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: