Bujice plave kuće, ugrožena sela

Olujno nevreme praćeno padavinama zahvatilo Vrnjačku Banju. Vodena bujica odnela sedam mostova i poplavila 200 kuća. Ugrožena i sela od Čačka ka Kraljevu.

Izvor: Beta

Četvrtak, 24.04.2014.

18:34

Default images

Potoci i reke su nabujali, a naselja u Vrnjačkoj Banji su bukvalno pod vodom. Voda je ušla i u stambene objekte.

u Vrnjačkoj banji oštećena su tri mosta, a poplavljeni su Pošta, Dom zdravlja i Opština.

U ovom trenutku ugrožena su domaćinstva u strogom centru, potvrdio je Tanjugu Radojica Kočović, načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Kraljevu.

"Poplavljeno je naselje Dubrava, voda je ušla u zgradu Skupštine opštine, bujični potoci tutnje ulicama ka pijaci i autobuskoj stanici. Ugroženi su i lokali u centru Banje. Naše ekipe su na terenu, situacija je trenutno veoma teška”, rekao je Kočović. Dodao je da niko od Banjčana ne pamti ovako visok vodostaj ove dve rečice, zbog čega trenutno sedam pumpi crpi vodu iz poplavljenih prostora.

Na teren su izašli pripadnici Sektora za vanredne situacije.

"Voda je počela da se povlači i već se povukla za više od pola metra, ali većina podruma u centru Banje je pod vodom, dok je materijalna šteta ogromna", rekao je Kočović.

Olujno nevreme Vrnjačku Banju je pogodilo oko 17.30 i trajalo je pola sata. Nevreme u ovom gradu je za veoma kratko vreme napravilo veliku štetu.

Ugrožena i sela od Čačka ka Kraljevu; Padavine zahvatile Valjevo i Kuršumliju

Predsednik čačanske mesne zajednice Mršinci Mirko Vujašević potvrdio je Tanjugu da je više sela od Čačka ka Kraljevu ugroženo poplavama usled velike količine padavina.

"Na području Mršinaca, Slatinske banje, Zabalća, Kukića i Goričana vodena stihija je prodrla u više od 100 kuća", naveo je on. Prema njegovim rečima žitelji pomenutih sela, zajedno sa pripadnicima Odeljenja za vanredne situacije, pokušavaju da spreče ulazak vode u kuće svim raspoloživim sredstvima. Vujašević je dodao i da su pod vodom velike površine poljoprivrednih kultura.

Na teritoriji Čačka, usled podizanja vodostaja, prekinut je saobraćaj na putu Guča-Lučani, dok je snabdevanje električnom energijom otežano na području starog puta Čačak-Kraljevo.

Kako je Tanjugu izjavio načelnik Odeljenja za vanredne situacije Moravičkog okruga Dragiša Broćić put Guča-Lučani je ponovo neprohodan zbog izlivanja potoka.
Poplavljen most u Vrnjaèkoj Banji (Tanjug)
Prema njegovim rečima, osim poplava, vatrogasci-spasioci imali su i dve tri intervencije usled požara.

Kako je objasnio, vatrogasci su ugasili vatru koja je zahvatila dve kuće u Čačku, dok u ovom trenutku gase požar na trafici kod salona automobila "Auto-Čačak".

"Pozvali smo ekipu iz Gornjeg Milanovca u pomoć kako bismo sprečili veće razmere štete nastale usled poplava", rekao je Broćić.

Kada je reč o snabdevanju električnom energijom tehnički direktor EDB Čačak Stojan Vasović izjavio je Tanjugu da najvećih problema ima na području starog puta Čačak-Kraljevo.

"U Ivanjici, Guči i Gornjem Milanovcu situacija je stabilna", rekao je Vasović. .
Vanredna situacija u opštini Aleksinac (Beta)
Zbog velikih padavina koje su tokom podneva i večeras zahvatile Valjevo i okolinu u prekidu je lokalni put od Poćute do manastira Pustinja.

"Angažovana je mehanizacija, put će do jutra biti ponovo prohodan", rekao je večeras agenciji Beta načelnik Odeljenja za vanredne situacije Milan Mihailović.

On je dodao da u samom Valjevu ima problema sa kišnom i komunalnom kanalizacijom, koje nisu u stanju da prime ovoliku količinu vode u kratkom vremenskom periodu, te da su ekipe na terenu kako bi pomogle građanima.

Mihailović je rekao da raste reka Ljig u donjem toku pri ušću u Kolubaru, pa bi tokom noći moglo biti ugroženo desetak domaćinstava na području opštine Lajkovac.

"Ta domaćinstva su upozorena da će možda biti evakuisana", kazao je Mihailović.

On je dodao da su jutros rešeni problemi dva domaćinstva u okolini Osečine, koje je ugrožavala jedna od pritoka Lovačke reke.
Poplavljena ulica u Vrnjaèkoj Banji (Tanjug)
Jadar je u selu Komirić, kod Osečina, poplavio stotinak hektara, a reka Pecka je i ovoga puta odnela delove plodnog zemljišta.

Mihailović kaže da je situacija u opštini Ub mirna posle obimnih radova na regulaciji reka Uba i Tamnave, koje su godinama unazad plavile stotine hektara njiva i povrtnjaka ugrožavajući brojna domaćinstva u pet sela.

U Kolubarskom okrugu su prethodnih godina preventivno sanirani vodotokovi čišćenjem korita reka i potoka, kao i prosecanjem kanala u onim mestima za koja je procenjeno da bi mogli biti "usko grlo" u slučaju velikih padavina.

Olujno nevreme praćeno gradom za 40 minuta večeras je nanelo ogromnu štetu u kuršumlijskom selu Sagonjevo. Meštani procenjuju da je uništeno oko 80 odsto useva.

"Nevreme je trajalo oko 40 minuta, a grad je napadao u visini od 14 santimetara. Uništio je useve, malinu, kupinu, voćanjake. Štetu procenjujemo na oko 80 odsto", kazao je meštanin Saginjeva Dragan Mladenović. U tom selu postoji protivgradna stanica, međutim ona nema rakete, a nema ni odobrenje za delovanje.

Krizni štab opštine Kuršumlija je u pripravnosti, kao i sve službe ovdašnjih komunalnih preduzeća, zbog eventualno novog poplanvog talasa.

Veliko nevreme praćeno jakom kišom i gradom pogodilo je u četvrtak uveče više sela na teritoriji prokupačke opštine.

Prema rečima načelnika Sektora za vanredne situacije u ovoj opštini Srdjana Mitrovića, najteže su pogodjena sela Potočić i Trnava, gde su vodene bujice poplavlle osam kuća i više pomoćnih objekata.

U ovoj opštini zbog poplava još uvek je na snazi vanredna situacija, a večerašnja kiša dodatno je otežala sanaciju polavljenih objekata.

Na Južnoj Moravi proglašena redovna odbrana od poplava

Beta
Posle najnovijih padavina u kruševačkom kraju u toku popodneva, nivo Južne Morave je dostigao 310 centimetara i proglašena je redovna odbrana od poplava, rekao je večeras Tanjugu Dušan Todorović iz gradskog Štaba za vanredne situacije. Prema njegovim rečima, vodostaj Zapadne Morave je oko 220 centimetara.

Na teritoriji Kruševca danas je palo od 12 do 16 litara kiše po metru kvadratnom i zabeležena su oštećenja na poljskim putevima u Petini i Dvoranu. "Nivo Lomničke i Trmčarske reke je povećan, a grad je pao u naseljenim mestima Dubic i Rajinac" - naveo je Todorović.

"Preduzimaju se sve mere"

Direktor JP "Srbijavode " Goran Puzović izjavio je večeras da se preduzimaju sve potreben mere i da je sve raspoloživo ljudstvo na terenu kako bi se, zbog obilnih padavina, sprečilo izlivanje reka i veće štete.

"Preduzimaju se sve neophodne mere u cilju sprečavanja većih šteta a ljudstvo je na terenu kako bi se nova količina padavina propustila što pre kroz brane i ustave na rekama", rekao je Puzović Tanjugu.

On je rekao i da je padavinama zahvaćeno područje nadomak Kraljeva i da se "front padavina kreće ka području tog grada".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: