Kurc: EU mora dalje da se razvija

Sebastijan Kurc zatražio nove impulse u politici proširenja EU, ukazujući da je potrebno više evropske perspektive za zemlje koje još nisu postale članice.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 24.04.2014.

22:46

Default images

On je, na konferenciji povodom desete godišnjice velikog proširenja u Beču, kazao da bi više evropske perspektive bio odgovor na frustraciju mnogih građana.

Istovremeno je bio skeptičan povodom pristupanja Ukrajine EU, dodajući da je potrebno da se ponovo razmotre modeli partnerstva, jer je on zemlje kao što su Moldavija i Ukrajina, zbog njihovih težnji za pristupanjem, doveo do problema.

Prema mišljenju ministra, EU mora dalje da se razvija, kako ne bi izgubila korak na međunarodnom planu. Kurc je ukazao da pozitivno iskustvo Austrije sa rundom proširenja iz 2004., koja je donela dodatni godišnji privredni rast u visini od 0,4 odsto.

"Proširenje još nije završeno“, poručio je državni sekretar u slovenačkom Ministarstvu spoljnih poslova Igor Senčar.

Za razliku od Kurca, on smatra da su Turska i istočne susedne zemlje potencijalni kandidati za članstvo u EU.

Uzdržaniji je bio šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak koji je naglasio da proširenje nije humanitarno pitanje, već da bi Evropa svakim novim članom trebalo da bude snažnija.

Lajčak je rekao da se pokazuje na zapadnom Balkanu da sama perspektiva pristupanja ne donosi napredak, jer političari nisu „odradili svoje zadatke“.

Takođe je ocenio da o pristupanju Ukrajine ili Moldavije trenutno ne treba pričati, jer su te zemlje po tom pitanju podeljene i još se nisu odlučile.

Državni sekretar za evropska pitanja Mađarske Eniko Djeri ukazala je na "transformišuću moć“ evropske perspektive, navodeći kao primer napredak najmlađe članice- Hrvatske.

Istovremeno je upozorila da Brisel svoje članice tretira kao đake, jer to šteti evropskoj ideji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: