Petogodišnja pauza u proširenju EU?

Žan-Klod Junker, dugogodišnji premijer Luksemburga i najizgledniji kandidat za predsednika Evropske komisije založio se za petogodišnju pauzu u proširenju EU.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 24.04.2014.

01:00

Default images

On je istovremeno izrazio razumevanje za zabrinutost Velike Britanije kada je reč o budućnosti EU.

"Radiću na pravednom dogovoru sa Britanijom", rekao je Junker novinarima u Briselu.

On se takođe založio za pauzu kada je reč o prijemu novih članica u EU kako bi se, kako je naveo, "održao red" u Uniji, što je poruka koja bi trebalo da ublaži zabrinutost Britanaca po pitanju imigracije iz siromašnijih istočno evropskih zemalja.

Ovakav stav bi, kako ocenjuje Rojters, mogao da predstavlja kompromis za britanskog premijera Dejvida Kamerona koji je, pod pritiskom javnosti, obećao Britancima da će u slučaju pobede na izborima 2017. godine, raspisati referendum o izlasku Britanije iz EU.

Izbegavanje spora sa Britanijom jedan je od najvećih izazova sa kojima se suočava EU koju u maju očekuju izbori za Evropski parlament nakon čega će se birati najviši evropski zvaničnici.

Junker, koji je kandidat konzervativne Evropske narodne partije u EP, takođe je upozoro London da ne blokira priključivanje novih članica evrozoni.

"Moramo da saslušamo Britance, ali i Britanija i britansko političko društvo mora da sasluša druge članice Unije", poručio je Junker.

Novi predsednik Evropske komisije preuzeće dužnost u novembru, a mandat će mu trajati pet godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: