"Uvek sam bila dosledna sebi"

Nova predsednica parlamenta Maja Gojković kaže da će pred njom svi poslanici biti jednaki i da nema potrebe da se izvinjava DS za izrečeno u izbornoj kampanji.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.04.2014.

10:27

Default images

Funkcionerka SNS kaže da postoje različita tumačenja izjave o "iskorenjivanju semena zla i korova", ali da je za nju najvažnije ono dobijeno na izborima.

"To im je bio jedini politički adut. Njihova retorika je ocenjena na izborima i ne znam kako nisu shvatili da treba da je promene. Nema potrebe da se izvinim, tačno znam šta sam rekla", kaže Gojković.

Gojkovićeva je uz ocenu da "intelektualnci nisu baš najbolje shvaćeni kod ljudi koji nemaju takav način razmišljanja i izražavanja", rekla i da će se izviniti ako se "Dragan Đilas izvini za sve što je uradio u Beogradu i građanima".

Ona je navela i da je mislila na iskorenjivanje korupciju i kriminala, a ne na fizičko iskorenjivanje, kao i da ne smatra da demokrate zaista osećaju nelagodu prema radu sa njom u Skupštini. "Nemaju oni nelagodu, to je politički život u kome se koriste teške reči. Drago mi je da su građani dobro razumeli. Naravno da nisam mislila na fizičko iskorenjivanje, u pitanju je subjektivan osećaj, to zašto se neko pronašao prozvanim", rekla je Maja Gojković.

Svoj izbor na mesto predsednice parlamenta vidi kao potvrdu da je njena stranka prepoznala višegodišnje iskustvo u politici i u parlamentarnom životu, ali i rezultat njenog političkog opredeljenja da se takvim političkim životom bavi.

Govoreći o svojoj celokupnoj političkoj karijeri i na pitanje da li se politički pronašla u SNS, posle SRS, svoje stranke, saradnje sa DSS i ulaska u URS, Gojkovićeva je rekla da je u SNS po opredeljenju.

"Interesuje me i šta na to pitanje kažu drugi političari na to pitanje. Meni je važno da sam uvek bila politički dosledna sebi i da sam znala šta radim i koju politiku pratim u trenutku u kome je to trebalo. U SNS sam po opredeljenju, po pozivu Aleksandra Vučića i drago mi je da sam u timu sa prijateljima sa kojima sam dugo gradila politički život Srbije", rekla je ona.

Za ideju o rotirajućem predsedniku tvrdi da je dobra i da su je pogrešno protumačili oni kojima je prvenstveno namenjena.

"Ne znam kada će se ta ideja realizovati, ali mi iz SNS idejom rotirajućeg predsednika parlamenta u trenutku supremacije SNS i velike pobede na izborima, vidimo kao šansu koju pružamo manjim strankama da mogu da vrše kontrolu vlasti. Ta kontrola je najbolja sa mesta drugog čoveka u državi po Ustavu. Mislim da ideja nije dovoljno dobro razmatrana od strane stranaka kojima je ta ideja praktično i ponuđena. Njihova protivljenja su odlučila da ne možemo da namećemo svoju ideju, pa je ostalo po starom, izabrana je predsednica iz najveće stranke. Naravno, ne bi mi smetalo da godinu dana budem tu", kaže nova predsednica parlamenta.

Izborni rezultati su bili argument i kada se govorilo o mestima za opoziciju u važnim skupštinskim odborima, što je bio primer dobre parlamentarne prakse u prošlosti.

Gojkovićeva je rekla da je za razvoj demokratije potrebno da opozicija bude što aktivnija, ali da je neophodno i da znaju da "izborna matematika ne može tek tako da se promeni".

"Videćemo danas dokle se stiglo sa dogovorom oko odbora. Opozicioni poslanici zaboravljaju da se politička slika i parlamentarna slika drastično promenila. Ipak, teško je napraviti ono što oni žele, jer su sa druge strane izborni rezultate i njih zaista ima malo. Međutim, mislim da i njihov glas mora da se čuje", rekla je Gojkovićeva.

Maja Gojković je rekla da "ćutanje NDS" prilikom izbora predsednika parlamenta vidi kao davanje šanse nekome da delima pokaže šta zna, a za rad u parlamentu kaže da će insistirati na disciplini i redovnom dolasku poslanika.

"Ako ja mogu da sedim u praznoj sali, onda sednica može da počne u deset, a ne u deset i pet. Moramo da uspostavimo takav odnos, ako želimo da izgradimo modernu državu. Nisam sklona represivnim merama, ja mogu da budem umerena i odmerena, ali jedan čovek ne može da učini parlament dobrom kućom za sve. Poslovnik nije po mojoj meri i meri vladajuće većine, već je skrojen da ograničava opoziciju, što pokazuje da neke stvari treba da se rešavaju razmišljajući o budućnosti", rekla je ona.

Predsednica parlamenta smatra i da će tokom svog mandata uspeti da Skupštinu vrati na mesto koje joj po Ustavu pripada, odnosno van senke izvršne vlasti.

Ona kaže da poslanici moraju da budu veoma aktivni, ali i da im je potrebna podrška medija.

"Mediji najčešće pišu o minornim stvarima o životu parlamentaraca. Ružni su mi bili napisi o tome kako koja poslanica izgleda i kako se oblači, a malo je bilo priče o tome šta su poslanici govorili i šta je suština njihovog rada", navodi ona, ali priznaje da je deo krivice i na poslanicima.

Gojkovićeva je rekla i da svi poslanici mogu da računaju na njenu zaštitu, a na pitanje o incidentu u kom je demoliran automobil funkcionerke DS Aleksandre Jerkov je rekla da apeluje na organe da što pre istraže sve i objave ko su počinioci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

94 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: