Mitinzi u Harkovu i Donjecku

Ispred zgrade oblasne administracije u Donjecku nastavljeno okupljanje pristalica federalizacije Ukrajine a u Harkovu su mitinge organizovali i "federalisti".

Izvor: Tanjug

Sreda, 23.04.2014.

20:02

Default images

U Harkovu pristalice federalizacije okupile su se ispred zgrade gradske uprave pod parolom "Nema izbora bez referenduma", izvestio je Itar-Tas s, dodajući da je medju njihovim zahtevima i davanje statusa zvaničnog jezika ruskom.

Istovremeno su se kod Večne vatre okupile pristalice vlasti u Kijevu, skandirajući parole podrške jedinstvenoj i nedeljivoj Ukrajini, navodi agencija.

Mitinzi su održani bez sukoba, navodi ruska agencija, dodajući da je pre njihovog početka policija povećala stepen bezbednosti.

Ukrajinska agencija UNIAN prenela je izjavu koordinatora Pokreta jugoistok Jurija Apuhtina da je cilj mitinga upućivanje zahteva odbornicima Harkova da pomognu u sprovođenju referenduma 11. maja, na kom bi se izjašnjavalo o ekonomskoj i kulturnoj federalizaciji Harkovske oblasti, statusu ruskog kao drugog zvaničnog jezika i autonomiji jugoistočnih oblasti.

Prema njegovim rečima, društvene organizacije traže da referendum bude održan na trgovima i ulicama Harkova, jer ne postoje zakonske mogućnosti za njegovo održavanje na drugom mestu.

Ukrinform izveštava da se u centru Harkova, uz učešće pravoslavnog sveštenstva i predstavnika jermenske apostolske, rimokatoličke, protestantske, muslimanske i judejske konfesije, održava moleban za jedinstvenu Ukrajinu.

Prisutni u rukama nose plakate sa porukama protiv separatizma, a između molitvi skandiraju "Harkov je Ukrajina", "Slava Isusu Hristosu - Slava Ukrajini", navodi ukrajinska državna agencija, dodajući da je na trgu raspoređeno dosta policije.

RIA Novosti izveštava da je u Donjecku nastavljeno svakodnevno okupljanje ispred zgrade oblasne administracije, koju kontrolišu demonstranti.

Predstavnici odreda samoodbrane nalaze se blizu obližnjeg kampa u kom inače borave a situacija je mirna i čuju se zvuci ruske muzike, navodi ruska agencija, dok TV "Raša tudej" (Rušia Today) izveštava da okupljeni, takođe, igraju fudbal i dele letke.

UNIAN prenosi izjavu savetnika predsednika Donjecke oblasne administracije Aleksandra Tretjaka da se "Donjecka Narodna Republika" aktivno priprema za referendum o statusu Donbasa.

Prema njegovim rečima, jedan od rukovodilaca samoproglašene republike Denis Pušilin smatra da trenutno "republika" kontroliše 90 odsto teritorije Donjecke oblasti i da je uveren u uspešno održavanje referenduma 11. maja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: