MUP Ukrajine oslobodio Svjatogorsk

Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) saopštila da su specijalne jedinice MUP "oslobodile bez žrtava" grad Svjatogorsk, koji se nalazi na istoku Ukrajine.

Izvor: B92

Sreda, 23.04.2014.

19:13

Default images

SBU tvrdi da je grad bio pod kontrolom "nelegalne naoružane grupe separatista", javile su ukrajinske agencije.

"Tokom dana sprovedene su aktivnosti na osiguranju javne bezbednosti u gradu Svjatogorsku u Donjeckoj oblasti".

"Te mere sprovele su snage specijalnih jedinica MUP Ukrajine u okviru antiterorističke operacije pokrenute radi ograničavanja naoružanih prestupnika u Slavjansku i sprečavanja činjenja krivičnih dela u drugim naseljima Donjecke oblasti", navedeno je u saopštenju SBU.

"Snage koje učestvuju u antiterorističkoj operaciji potisnule su nelegalnu oružanu grupu izvan naselja. Nema žrtava", navodi ta služba i dodaje da trenutno u Svjatogorsku i okolini patrolira policija, prenela je agencija UNN.

Ruska agencija RIA Novosti podseća da Svjatogorsk ima strateških značaj jer se nalazi na tromedju tri oblast. U Donjecku, Harkovu i Lugansku od marta traju mitinzi pristalica federalizacije Ukrajine.

Oni su u Harkovu i Donjecku proglasili formiranje "Narodne Harkovske Republike" i "Donjecke Narodne Republike" i planiraju da u Donjecku i Lugansku 11. maja bude ofdržan referendum o statusu regiona.

Najoštriji sukobi proruskih aktivista i ukrajinskih snaga bezbednosti izbili su na severu Donjecke oblasti, u Slavjansku i Kramatorsku.

Ranije danas ukrajinski vicepremijer Vitalij Jarema proglasio je reaktiviranje "aktivne faze" specijalne operacije na jugoistoku zemlje, ističući da policija "radi na likvidaciji svih formacija" u Kramatorsku, Slavjansku i drugim gradovima Donjecke i Luganske oblasti.

Itar-Tas s preneo je izjavu lidera Desnog sektora Dmitrija Jaroša, koji je u Rusiji optužen za javno pozivanje na terorizam i ekstremizam i stavljen na medjunarodnu poternicu, da je ta radikalna nacionalistička grupa počela sa formiranjem "specijalnog bataljona Donbas" u Donjeckoj oblasti.

"Sve naše aktivnosti usaglašavamo sa rukovodstvom Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu i SBU", rekao je on, dodajući da će u sastav te jedinice biti "aktivisti i obučeni borci Desnog sektora".

Prethodno je Jaroš izjavio da je Desni sektor premestio sedište iz Kijeva u Dnjepropetrovsk, kako bi "lakše pratio situaciju u Donbasu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: