"Ako napadnu Ruse, uzvratićemo"

Rusija će uzvratiti ukoliko interes njenih građana ili sami građani budu direktno ugroženi u Ukrajini, kaže ruski šef diplomatije Sergej Lavrov.

Izvor: B92

Sreda, 23.04.2014.

10:54

Default images

Lavrov je za "Raša tudej" rekao da smatra da napad na ruske građane jeste napad na Rusku Federaciju i da ne vidi drugi izbor do "odgovora u skladu sa međunarodnim pravom".

"Ako budemo napadnuti, svakako ćemo odgovoriti. Ako naši legitimni interesi budu direktno napadnuti, kao u Južnoj Osetiji, ne vidim drugi izbor", rekao je Lavrov.

Ruski šef diplomatije zaoštrio je retoriku u danu u kom se nastavlja "antiteroristička akcija" ukrajinskih vlasti, ali nije precizirao da li tu misli na Krim.

Govoreći o gomilanju trupa na granici sa Ukrajinom, on je istakao da ruske trupe nisu prešle granicu i da su i dalje na ruskoj teritoriji.

Lavrov je ponovo optužio Vašington da želi da manipuliše situacijom i rekao da SAD imaju velikog udela u ukrajinskoj krizi.

"Nema razlogda da ne verujemo u to da Amerikanci vuku sve konce. Indikativno je to što su za posetu Ukrajini potpredsednika Džoa Bajdena izabrali trenutak nastavka operacije vlasti u Kijevu, nakon što se pokretanje operacije dogodilo posle posete šefa CIA Džona Brenona", rekao je Lavrov.

Lavrov je rekao da je Ukrajina "samo još jedna manifestacija američke nevoljnosti da popusti u geopolitičkoj borbi".

"Amerikanci nisu spremni da priznaju da ne mogu da vuku konce iz Vašingtona baš na svakom kraju sveta", rekao je Lavrov.

Nešto pre ovih izjava, Lavrov je razgovarao sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem, koji je zatražio da "Rusija smiri retoriku". Keri je Lavrovu poručio i da bi Vašington mogao da uvede dodatne sankcije Rusiji ukoliko se ne smire tenzije u istočnoj Ukrajini. Opširnije u posebnoj vesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

95 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: