"Sud za OVK - korak bliže istini"

Odluka kosovske skupštine o osnivanju posebnog tribunala za zločine opisane u izveštaju Dika Martija predstavlja korak bliže istini, rekao za Tanjug Žoao Suza.

Izvor: Tanjug

Sreda, 23.04.2014.

20:14

Default images

"Sada smo korak bliže da jednom za svagda razrešimo tu stvar”, rekao je portparol šefa Specijalnog istražnog tima Klinta Vilijamsona, komentarišući usvajanje zakona kojim se uspostavlja poseban sud za zločine protiv civilnog stanovništva koje su pripadnici bivše Oslobodilačke vojske Kosova vršili tokom 1999. i 2000. godine.

Prema izveštaju specijalnog izaslanika Saveta Evrope Dilka Martija, ovi zločcini obuhvataju kidnapovanja, mucenja i ubistva Srba, Roma i “nelojalnih” Albanaca, uključujući i prodaju njihovih organa na ilegalnom tržištu.

Podvlačimo da smo rešeni da sprovedemo nepristrasnu i nezavisnu istragu koja će otkriti celu istinu o navodima iz izveštaja, bez obzira kuda nas dokazi odveli”, izjavio je portparol medjunarodnog tima koji radi pod okriljem Euleksa i koji bi uskoro trebalo da podigne prve optužnice.

Očekuje se da će tim optužnicama biti obuhvaćeni nekadašnji visoki oficiri OVK, uključujući osobe bliske kosovskom premijeru Hašimu Tačiju.

Kosovski parlament je posle žestoke debate danas usvojio zakon o formiranju suda sa 89 glasova za, 22 protiv i dva uzdržana.

Iako formalno uklopljen u kosovski pravni sistem, ovaj sud će biti smešten van teritorije Kosova, a činiće ga medjunarodne sudije i tužioci.

Osnivanje suda su ranije danas pozdravili i poslanici Skupštine Srbije i američki Stejt Department.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: