Predata peticija za Ivanovića

Peticija kojom se traži da se lideru SDP Oliveru Ivanoviću omogući odbrana sa slobode predata specijalnom predstavniku EU na Kosovu i predstavnicima Euleksa.

Izvor: B92

Sreda, 23.04.2014.

09:19

Default images

Prikupljanje potpisa za peticiju počelo je prošlog četvrtka, danas je završeno i prikupljeno je ukupno 10.116 potpisa.

Zamenica predsednika Građanske inicijative SDP Ksenija Božović je na konferenciji za novinare rekla da su od predstavnika Euleksa dobili obećanje da će peticija sa potpisima biti prosledjena šefu Misije EU na Kosovu, sudijama I tužiocu Euleksa.

“Nama u ovom trenutku jako znači da i oni budu upoznati da ovoliki broj ljudi veruje u nevinost Olivera Ivanovića i podržava zahtev da mu se omogući da se brani sa slobode i učestvuje u pripremi svoje odbrane” - kazala je Bozović, koja je zahvalila svima koji su peticiju podržali

Nadam se da će pravda i razum pobediti i da će tužioci i sudije uzeti u razmatranje ovu peticiju i podršku gradjana i 27.aprila, kada ističe pritvor Oliveru Ivanoviću, doneti odluku i omogućiti mu da se brani sa slobode” - kazala je Božović.

Brat Olivera Ivanovića, Miroslav, zahvalio je svima koji su potpisivanjem peticije iskazali svoj stav o puštanja Olivera Ivanovića da se brani sa slobode.

"Njihovo mišljenje procesno nema neku posebnu valjanost ali ima izuzetnu snagu koja će poslužiti i njemu i nama da istrajemo u svemu ovome a koja će u isto vreme govoriti i onima koji odlučuju o njegovoj slobodi kakav je stav celokupne javnosti koja je u ovoj peticiji svestrano zastupljena i predstavljena“ - rekao je Ivanović.

U propratnom pismu GI SDP koje je prosledjeno specijalnom predstavniku EU na Kosovu i predstavnicima Euleksa navodi se da su peticiju pored opština na severu i opština sa srpskom većinom na celom Kosovu I Metohiji podržali gradjani centralne Srbije i raseljena lica sa KiM.

Više od 10.116 gradjana ovom peticijom ne želi da utiče na pravosudne institucije i sam tok procesa ali od vas očekuju da Oliveru Ivanoviću omogućite pravo da se brani sa slobode i nesmetano priprema svoju odbranu”- navodi se u pismu.

Dodaje se da se medju potpisnicima peticije nalaze i “premijer i ministri u vladi Republike Srbije, bivši predsednik Republike Srbije i drugi visoki državnici, političari pravnici, značajni gradjani iz društenog i javnog života.

Lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović uhapšen je krajem januara, zbog sumnje da je učestvovao u zločinima počinjenim na Kosovu tokom 1999. i 2000. godine, uključujući teško ubistvo.

Nakon više od mesec dana provedenih u pritvoru u Prištini on je oko nedelju dana štrajkovao glađu zahtevajući da bude premešten u pritvor u Severnoj Mitrovici što se i dogodilo 12. marta.

Ivanović je jedan od pritvorenih Srba na Kosovu za koje je Vlada Srbije dala garancije da će u slučaju da mu se dozvoli odbrana sa slobode biti u svakom trenutku dostupan ovdašnjem pravosuđu.

Događaji za koje se Ivanović tereti su već bili predmet UNMIK pravosuđa na Kosovu, 2001. godine, kada je suđeno Igoru Simiću za događaje od 14. aprila 1999, a 2003. suđeno je Stevi Žigiću za događaje od 3. februara 2000. godine.

U oba slučaja presude su bile oslobađajuće i u oba slučaja je saslušano jako puno svedoka koji su detaljno svedočili o tome šta se tada dešavalo, ali nije bilo svedoka koji su teretili Olivera Ivanovića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: