Počelo iskopavanje u Rudnici

U mestu Rudnica kod Raške počela iskopavanja na mestu na kome se sumnja da je masovna grobnica Albanaca stradalih tokom sukoba na Kosovu i Metohiji.

Izvor: Beta

Sreda, 23.04.2014.

00:17

Default images

Iskopavanja su počela po nalogu Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu.

Predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović rekao je novinarima da će radovi trajati dok se istraga ne dovede do kraja, čak i tokom vikenda.

"Ceo posao ćemo ovde raditi, od iskopavanja do predaje posmrtnih ostataka, jedino će DNK analiza biti rađena u Tuzli. Pored ove lokacije, istražićemo još nekoliko potencijalnih mesta na kojima tokom ranijih istraživanja nije ništa pronađeno", rekao je Odalović.

On je dodao da je na tom poslu angažovano više desetina stručnjaka, arheologa, forenzičara, patologa, tehničara i "onih struka koje ovaj proces mogu da urade na valjan način".

"Dakle, spremni smo da istražimo do kraja ovaj lokalitet. Bitno je istaći da ćemo omogućiti porodicama nastradalih da povremeno dolaze i obilaze radove, da se uvere da je sve u redu", rekao je Odalović.

Prethodno je sa te lokacije, na kojoj su ranije pronađeni posmrtni ostaci tela dva Albanca, što je utvrđeno DNK analizom, uklonjena zgrada.Predsednik Radne grupe Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović je 18. aprila istakao da je ta "lokacija je spremna i da su uklonjeni objekti koji su bili potencijalna smetnja".

On je tada za RTS rekao da će na toj lokaciji od 23. aprila biti angažovano više desetina strucnjaka, arheologa, topologa, forenzičara, patologa, tehničara "i onih struka koje ovaj proces mogu da urade na valjan način".

Na lokalitetu su tokom iskopavanja u decembru pronadjeni posmrtni ostaci dve osobe za koje je DNK analizom utvrdjeno da su kosovski Albanci.

Početkom aprila, u Prištini je pod pokroviteljstvom Komiteta medjunarodnog Crvenog Krsta, održan 36. sastanak delegacija Beograda i Prištine "na temu grobnice u Rudnici nedaleko od Raške", saopštio je 7. aprila Medjunarodni komitet Crvenog Krsta (MKCK)

Odalović je naveo na sastanku da je DNK analiza potvrdila da posmrtni ostaci pronadjeni sredinom decembra u Rudnici pripadaju kosovskim Albancima ubijenim tokom rata na Kosovu.

U saopštenju MKCK je tada navedeno i da će "tim beogradskih patologa, pod nadležnošću sudije Višeg suda u Beogradu, biti zaduženi za prikupljanje, autopsiju, identifikaciju i predaju posmrtnih ostataka porodicama, kao i za procenu još jedne lokacije na istom području".

Ukazano je i da "forenzički stručnjaci kosovskog Odeljenja za sudsku medicinu , Euleks, Medjunarodna komisija za nestala lica i MKCK uživaju status posmatrača u toku celokupnog procesa".

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije i Komisija Vlade Srbije za nestala lica počeli su, početkom decembra 2013. godine nova iskopavanje u Rudnici, u opštini Raška, na mestu na kojem se pretpostavlja da su tajno zakopana tela oko 250 ljudi.

Slučaj "Rudnica" pokrenuo je zaštićeni svedok koji je Euleksu u Prištini rekao da su 1999. u stari kamenolom dovezena tela pobijenih Albanaca i da je kasnije teren posut zemljom i delimično asfaltiran.

Delovi kamenoloma Rudnica prvi put su bili istraživani 2007. godine, a posle toga 2010. i 2011. godine, ali ništa nije pronadjeno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: