U Srbiji raste nasilje nad decom

Prošle godine od bioloških roditelja odvojeno je čak 200 mališana, a od tog broja njih 112 su žrtve nasilja, pišu Novosti.

Izvor: B92

Sreda, 23.04.2014.

10:09

Default images

Grubo zanemarivanje i zlostavljanje najčešći su razlozi zbog kojih se deca u Srbiji izdvajaju iz primarne porodice.

Samo za poslednjih pet godina, prijavljeno je četiri puta više slučajeva nasilja nad decom, iako se tačan broj ne zna.

Prema statistici Gradskog centra u 2013. godini na smeštaju u njihovim objektima boravilo je 1.710 dece, što je za 6,5 odsto više u odnosu na prethodnu godinu. Najveći broj mališana, 55 procenata, obuhvaćen je hraniteljstvom, dok je nešto više od trećine institucionalno zbrinuto.

"Deca sa naše evidencije borave ne samo u domovima i hraniteljskim porodicama u Beogradu nego i u celoj Srbiji, kao što i deca koja se nalaze u beogradskim domovima i kod hranitelja nisu isključivo iz prestonice. Najbolji interesi mališana imaju prednost nad interesima roditelja. Smeštajem se obezbeđuje psihofizički razvoj i socijalizacija dece do povratka u prirodnu porodicu ili osposobljavanja za samostalni život", kažu u Gradskom centru za socijalni rad u Beogradu..

Kada mame i tate neadekvatno obavljaju dužnosti, što ima za posledicu ugrožavanje razvoja i interesa deteta prema Porodičnom zakonu organ starateljstva reaguje primenom dve vrste mera - preventivnim i korektivnim nadzorom. Prvim se realizuje donošenje odluka kojima se omogućava roditeljima da određuju lično ime, promene ga, raspolažu imovinom maloletnog štićenika i tokom 2013. godine doneta su 523 ovakva rešenja.

Korektivnim nadzorom se mame i tate prvo upozore na nedostatke, pruži im se potrebna stručna i druga pomoć, ili se upućuju da se obrate odgovarajućoj zdravstvenoj ustanovi specijalizovanoj za posredovanje u porodičnim odnosima.

"U situacijama kada se dete nalazi u ozbiljnoj i neposrednoj opasnosti mališan se izdvaja iz biološke porodice. On može biti smešten u hraniteljsku porodicu ili dom, ali pritom to ne važi za decu mlađu od tri godine, ukoliko za to ne postoje naročito opravdani razlozi. U domu se oni samo pripremaju za povratak u biološku ili odlazak u drugu porodicu, odnosno pripremaju za samostalan život u skladu s porodičnim resursima, njegovim potrebama i najboljim interesom", kažu u Centru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: