Karići se vraćaju u Srbiju?

Bogoljub i Sreten Karić, optuženi u odsustvu za nanošenje štete Mobtelu u periodu od 1998. do 2005, mogli bi uskoro da se vrate u Srbiju, piše Dnevnik.

Izvor: 021

Sreda, 23.04.2014.

07:04

Default images

Kako piše taj novosadski list, takve spekulacije "podgrejao je" povratak u Srbiju bivšeg direktora "C marketa" Slobodana Radulovića, koji je u odsustvu osuđen po optužbi za primanje mita.

Iako za sada nema pouzdanih informacija da bi na sličan potez mogli da se odluče i Bogoljub i Sreten Karić, ranije je bilo negoveštaja da su spremni da se vrate i učestvuju u postupku uz omogućavnje odbrane sa slobode, prenosi portal 021.

Za dvojicom braće Karić poternica je raspisana počekom 2006. godine nakon su se našli pod istragom s još 14 osoba u slučaju Mobtel, a u septembru 2010. je usledila i optužnica beogradskog Višeg tužilaštva. Po nezvaničnim informacijama optužnica još nije potvrđena sudskom odlukom.

Dobro obavešteni izvor "Dnevnika" navodi da su Karići veoma zainteresovani za istragu koju je EU tražila od Srbije o dešavanjima s Mobtelom i od kraja decembra 2005, kad je država oduzela licencu preduzeću i u aprilu 2006, formirala firmu "Mobi 63" koju je krajem jula iste godine prodala Telenoru. U spekulacijama na temu njihovog eventualnog povratka licitira se s nekoliko dana do nekoliko meseci, dok se nagađanja uz pominjanje majskih praznika uglavnom vezuju za činjenicu da su se kod nas nekako oko praznika ustalila zanimljiva dešavanja.

Ukoliko zaista dođe do priče o povratku Bogoljuba i Sretena Karića, to bi, po nekim pretpostavkama, možda moglo da se realizuje na sličan način kao u slučaju biznismena Stanka Subotića, protiv koga se vodi postupak pred Specijalnim sudom. U avgustu prošle godine je u odnosu na Subotića i njegovog sestrića Nikolu Miloševića, koji su šest godina bili nedostupni domaćem pravosuđu, sud prihvatio predlog jemstva i povukao poternicu, posle čega su se oni došli u Srbiju i učestvuju u procesu.

Istraga slučaja Mobtel protiv Karića i ostalih je pokrenuta krajem decembra 2005. godine. Nakon što je Više tužilaštvo podiglo optužnicu u septembru 2010, do druge polovine 2012. godine je trajalo podnošenje prigovora odbrane koje se odužilo jer je britanskom državljaninu okrivljenom Patriku Harpuru optužnica dostavljana putem međunarodne pravne pomoći. U međuvremenu je izmenjen Krivični zakonik, pa je optužnica precizirana tako što je okrivljenima stavljeno na teret novo krivično delo - zloupotreba položaja odgovornog lica, umesto zloupotrebe službenog položaja, a s obzirom na to da je počela i primena novog Zakonika o krivičnom postupku, odbrana je dobila pravo na podnošenje odgovora na optužnicu.

Inače, pre dva meseca je još bio u toku postupak uručivanja precizirane optužnice pojedinim okrivljenim. Kako je javnost svojevremeno zvanično obaveštena, prvobitna optužnica obuhvata deo poslova sada bivše firme mobilne telefonije "Mobtel" u suvlasništvu države i kompanije "BK trejd" braće Karić, odnosno poslovne ugovore za koje se sumnja da su bili štetni.

Optužbe sumnjiče okrivljene, da su u periodu od 1998. do 2005. godine, kao odgovorna lica u Mobtelu i drugim preduzećima iz takozvane BK grupacije porodice Karić, zaključivali ugovore, pravne poslove, skoro isključivo s preduzećima iz "BK grupacije", koji su bili štetni po "Mobtel", a samim tim i po državu kao jednog od suvlasnika. Iz Višeg tužilaštva u Beogradu je u septembru 2010, prilikom podizanja optužnice, zvanično saopštena i procena da je kompanija "Mobtel" oštećena za oko 60 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: