ANEM protiv odluke lokalne vlasti

ANEM oštro se protivi sprovođenju javne nabavke za usluge javnog informisanja koju je nedavno raspisao Gradonačelnik i Gradsko veće Požarevca.

Izvor: B92

Sreda, 23.04.2014.

16:38

Default images

ANEM navodi da je to u potpunosti u suprotnosti sa Medijskom strategijom Srbije do 2016. godine.

ANEM zahteva poništavanje postupka javne nabavke i raspisivanje Javnog konkursa za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja u skladu sa kriterijumima koje predviđa Medijska strategija.

ANEM apeluje na organe lokalne samouprave da prestanu sa praksom zloupotrebe instituta javne nabavke kojom se izigrava princip isključivog projektnog finansiranja iz javnih fondova koje je postavila Medijska strategija.

ANEM smatra da je neprihvatljivo da se informisanje od interesa za građane na lokalnom nivou tretira kao bilo koja druga usluga, imajući u vidu da je javno informisanje specifična oblast, koja ima jake socijalne implikacije i koja je uređena i postavljena na potpuno drugačijim osnovama.

Medijska strategija jasno i nedvosmisleno propisuje da se javni interes u oblasti javnog informisanja ostvaruje sufinansiranjem projekata, po jedinstvenoj metodologiji, imajući u vidu propise o kontroli državne pomoći, i to bez obzira na to da li se kao davalac sredstava javlja Republika, Autonomna pokrajina, ili jedinica lokalne samouprave (Grad ili Opština).

Javni interes u oblasti javnog informisanja, između ostalog, podrazumeva proizvodnju i objavljivanje "opštih informativnih i specijalizovanih medijskih sadržaja od značaja za život i rad građana u lokalnim i regionalnim zajednicama", kriterijumi za izbor projekata se odnose na kvalitet sadržaja koji konkretan medij nudi, a o izboru projekta odlučuje "nezavisna komisija", sastavljena od kompetentnih predstavnika javnosti, profesionalnih udruženja i sektora koji se ne finansira iz budžeta.

ANEM Podseća i na to da je u pojedinim izveštajima EU apostrofirano da je fleksibilan sistem budžetskog finansiranja koji je, između ostalog, zadržan i kod pojedinih lokalnih samouprava jedan od primera ugrožavanja ravnopravnog tretmana medija na tržištu i omogućavanja tzv. "meke cenzure", što sprečava razvoj slobodnih i nezavisnih medija.

ANEM se obratio Gradonačelniku Požarevca zahtevajući poništavanje postupka javne nabavke i raspisivanje javnog konkursa po pravilima koje predviđa Medijska strategija, a istim povodom je obavestio i Ministarstvo kulture i informisanja o neujednačenoj praksi u dodeli sredstava medijima na lokalnom nivou.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: