Slučajno se ubio tokom privođenja?

"Lider ukrajinske desničarske organizacije Desni sektor Aleksandar Muzičko slučajno je pucao u sebe dok je pružao otpor policajcima kada su ga privodili."

Izvor: B92

Utorak, 22.04.2014.

16:30

Default images

Jedan od lidera ukrajinske desničarske organizacije Desni sektor Aleksandar Muzičko, poznat pod nadimkom Saško Bili, slučajno je pucao u sebe dok je pružao otpor policajcima kada su ga privodili, saopštio je zamenik ukrajinskog javnog tužioca Aleksej Baganec.

On je to rekao na sastanku privremene istražne komisije Vrhovne rade koja je istraživala okolnosti smrti Muzička, za koga je Ministarstvo unutrašnjih poslova ranije saopštilo da su ga prilikom privođenja krajem marta smrtno ranili policajci, "koji su pritom delovali u skladu sa svojim dužnostima", preneli su danas ruski mediji.

Parlamentarna komisija je početkom aprila preporučila da bude smenjen ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov i da pred sud budu izvedeni svi koji su umešani u smrt pokojnog ultranacionaliste, podseća Glas Rusije.

Muzičko je ubijen tokom noći 25. marta u blizini jednog kafića u gradu Rivne na zapadu Ukrajine, u operaciji koju je sprovela specijalna policijska jedinica kako bi neutralisala jednu militantnu grupu.

Prvi zamenik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Volodimir Jevdokimov prošle nedelje je rekao na konferenciji za novinare da je Muzičko ubijen pošto je pružio oružani otpor kada su pripadnici specijalne policijske jedinice Sokol zatražili od njega da se preda.

Isteklo je vreme da sve nezvanične naoružane grupe u Ukrajini dobrovoljno predaju oružje, upozorio je Jevdokimov i dodao da će od sada sve oružane jedinice biti posmatrane kao nezakonite i da će protiv njih biti odlučno primenjen zakon.

Posle Muzičkove smrti, stotine radikalnih pripadnika Desnog sektora okupile su se 27. marta ispred Vrhovne rade, a potom su izveli juriš na tu zgradu razbijajući prozore i prisiljavajući poslanike da napuste zgradu parlamenta.

Desni sektor je osudio "aktivne kontrarevolucionarne aktivnosti" ukrajinskog Ministarstva unutrašnjih poslova i zatražio hitnu smenu Avakova i hapšenje komandanta specijalnih policijskih snaga i svih koji su krivi za Muzičkovu smrt.

Muzičko je bio na međunarodnoj listi osumnjičenih za ratne zločine u ruskoj republici Čečeniji, a ruska istražna komisija je ranije pokrenula krivičnu istragu protiv njega na osnovu optužbi da je učestvovao u borbenim akcijama na strani čečenskih ratnih vođa protiv ruskih vojnika.

Prema navodima istražitelja, Muzičko je brutalno mučio i na kraju ubio najmanje 20 ruskih vojnika tokom ruskih vojnih operacija u Čečeniji između 1994. i 2000. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: