Locirane bosanske džihad devojčice?

Turska obaveštajna služba otkrila signal koji bi mogao da bude sa telefona jedne od dve austrijske tinejdžerke koje su, kako se veruje, otišle u rat u Siriju.

Izvor: B92

Utorak, 22.04.2014.

10:58

Default images

Radi se o devojčicama Samri Kesinović (16) i Sabini Selimović (15), koje su rođene u Austriji, a koje su 10. aprila nestale iz svojih kuća u Beču. veruje se da su one otišle u Siriju kako bi se borile na strani islamističkih pobunjenika, piše "Hurijet".

Njihovi roditelji, izbeglice iz Bosne koje su došle u Austriju 90-ih, rekli su za bosanski "Dnevni avaz" da su saznali da su se njihove ćerke ukrcale u avion koji je leteo iz Beča u Adanu, nedaleko od sirijske granice.

On su ispričali i da su našli pisma sakrivena u njihovim udžbenicima u kojima pišu da su "izabrale pravi put" i da idu sa se "bore za islam u Siriji".

Iako nekoliko veb sajtova povezanih sa različitim sirijskim grupama tvrde da su se devojčice pridružile "džihadistima", izgleda da su neke od njihovih fotografija u islamskoj odeći montirane, piše turski "Hurijet".

Budući da njihove porodice veruju da su im ćerke u Istanbulu, turska obaveštajna služba je pokušala da uhvati signale sa njihovih mobilnih telefona, mada su oni, navodno, isključeni. Ali zahvaljujući naprednijim tehnikama, obaveštajci su uspeli da uhvate jedan signal koji možda potiče od jednog od njihovih telefona, iako je aparat i dalje isključen.

Jedan turski zvaničnik je za "Hurijet" izjavio da je signal došao iz jedne oblasti u severnoj Siriji koja se nalazi pod kontrolom Islamske države Iraka i Levanta, ogranka Al Kaide.

"Njih drži Al Kaida u Siriji. Mi ne mislimo da će ih oni dugo držati na istom mestu, imajući u vidu međunarodnu pažnju koju su devojčice izazvale", kazao je zvaničnik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: