Marić: Opasnost nije prošla

Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić izjavio je da je trenutna stagnacija vodostaja na ugroženim područjima u Srbiji samo "kratak predah".

Izvor: Beta

Utorak, 22.04.2014.

22:59

Default images

"U Đunisu je danas počeo pad vodostaja. Međutim, opasnost još nije prošla. Ovo je samo predah pred opasnost koja je moguća već od sutra zbog novih padavina koje su najavljene", rekao je Marić za RT Vojvodine.

On je kazao da ta opasnost preti istim mestima koja su pretrpela poplave prethodnih dana.

Marić je naveo da su takve poplave predvidive jer su poznate kritične tačke u zapadnoj Srbiji i na jugu zemlje, ali da do problema dolazi "zbog nedostatka novca za preventivno delovanje i nemara građana koji bacaju krupni otpad u reke".

Dodao je da problem bacanja đubreta u reke postoji već desetinama godina unazad, zbog čega se sužava korito i apelovao na građane da prestanu sa tom praksom, a na nadležne službe da redovno čiste i održavaju korita.

"Voleo bih da se to pitanje odgovornosti otvori. Ali svaka opština je priča za sebe i u najvećem broju opština ta priča se vrti iz godine u godinu, neki su novci davani, a nije urađeno ništa", kazao je Marić.

Uporedio je poplave u Srbiji sa snežnom mećavom u Vojvodini koja se desila tokom zime, ocenivši da oba slučaja pokazuju da je ključni problem u izostanku preventive za ovakve vremenske nepogode.

On je upozorio da su klimatske studije pokazale da će Srbija u narednom periodu imati više padavina.

"Mi na to upozoravamo od 2007. godine, a već imamo povećanje broja poplava i požara i sa sve većom štetom", naveo je Marić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: