Nacrt izmena pravosudnih zakona

Ministarstvo pravde i državne uprave završilo je nacrte zakona izmenama i dopunama Zakona o Visokom Savetu sudstva i Zakona o Državnom veću tužilaca.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 21.04.2014.

15:59

Default images

Radne verzije tih zakona od danas su dostupne za komentare na sajtu ministarstva pravde.

Osnovni cilj izmena ovih zakona je unapredjenje transparentnosti rada Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca, ali i unapredjenje izbornog procesa za izbor izbornih članova.

Kako je navedeno u saopštenju Ministarstva pravde, izmenama i dopunama se predvidja uvodjenje posebnog postupka za izglasavanje nepoverenja izabranim članovima.

Za neuspeh reforme pravosudja iz 2009. godine, stručna javnost u Srbiji, izmedju ostalih, "okrivila" je upravo VS S i DVT.

Od tada se isticalo da je potrebno izmeniti zakone koji regulišu rad tih tela i uvesti odredbe kojima se omogućava smena njihovih izbornih članova.

Izmene tih zakona predvidjene su i Akcionim planom za primenu Strategije za reformu pravosudja za period 2013.-2018. godina, a one su neophodne i zbog usladivanja tih zakona sa nedavno uspostavljenom novom mrežom sudova i tužilaštava.

Javne rasprave trajaće do 7. maja, i one imaju za cilj da okupe sve zainteresovane strane koje će svojim komentarima doprineti usvajanju najboljih zakonskih rešanja koja će biti prosledjena Vladi Srbije na usvajanje, a potom i u parlament.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: