Dačiću, mi smo čistili što je naše

Čelnici više opština koje su pogođene poplavama odbacuju kritike premijera i ministra policije Ivice Dačića da je do poplava došlo zbog nebrige lokalne vlasti.

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.04.2014.

14:32

Default images

Prvi je još sinoć reagovao prvi čovek Zaječara Saša Mirković.

Predsednici opština Topličkog okruga danas kažu su da su prethodni radovi na uređenju vodotokova iz njihove nadležnosti doprineli da šteta od poplava bude manja, ali i da je reka Toplica koja se izlila i čije korito dugo nije čišćeno - u nadležnosti Republike.

"Reka Toplica je problem u našoj opštini", rekao je predsednik opštine Kuršumlija Rodoljub Vidić komentarišući ocene premijera Ivice Dačića da su lokalne samouprave bile neažurne u uređenju svojih vodotokova.

On je dodao da je i ranije prozivan u javnosti kada je tražio da se čiste deponije. Vidić navodi da se u Kuršumliji popisuju oštećenja makadamskih puteva, a istovremeno su i nadležne opštinske službe u pripravnosti kako bi reagovale u slučaju potrebe i opasnosti od novog poplavnog talasa.
Južna Morava kod Ðunisa (Foto: Tanjug)
Predsednik opštine Prokuplje Ljubiša Đurković podseća da je reka Toplica republička nadležnost.

U Prokuplju je 70 porodica zbrinuto, a polovina od tog broja je evakuisano, u toku je podela paketa, voda nije za piće, a na mesnom groblju u Prokuplju oštećeno je pet spomenika, navodi Đurković.

Prema njegovim rečima, u toku su aktivnosti kako bi, u slučaju novog talasa, bilo zaštićeno romsko naselje. Predsednik opštine Žitoradja Goran Stojković rekao je da se reka polako povlači i da se trenutno radi na ispumpavanju vode iz podruma poplavljenih kuća.

"Da smo sedeli i ništa nismo radili, štete bi sada bile mnogo veće", kaže Stojković i podseća da je u sportskoj hali u Žitoradji smešteno oko 40 porodica.

Prema njegovim rečima, njihov najveći problem u kritičnim trenucima bio je da te ljude ubede da napuste svoje kuće. Komisija za procenu štete na poljoprivrednom zemljištu je na terenu, a komisija za procenu štete na objektima radiće od sutra, kaže Stojković.

Toplički kraj obišli su ministarka Slavica Đukić Dejanović i ministar Dragan Glamočić.

Predsednik opštine Aleksinac Nenad Stanković sa saradnicima je na stalnom dežurstvu kod sela Vitkovac. On nije želeo posebno da komentariše izjavu premijera, već je samo rekao da je u toj opštini poplavljeno poljoprivredno zemljište, da vodostaj stagnira i da je jedna kuća poplavljena.

U prekidu je put Draževac - Tešica u toj opštini gde u popodnevnim satima očekuju posetu ministra Glamočića.

Prethodno je gradonačelnik Kruševca Bratislav Gašić izjavio i da je Kruševac redovno čistio kanale za šta je bilo izdvojeno oko 40 miliona dinara.

Vanredne mere ukinute u Trgovištu, voda nije za piće u Pirtou

Štab za vanredne situacije u Trgovištu doneo je odluku da se ukine vanredno stanje u toj opštini koje je zbog opasnosti od poplava bilo na snazi od noći 19.aprila, izjavio je šef štaba za vanredne situacije u Trgovištu Aleksandar Nastasović. Trgovište je jedina opština u Pčinjskom okrugu u kojoj je zbog opasnosti od poplava i klizišta bilo proglašeno vanredno stanje.

Nastasović je za agenciju Beta izjavio da u protekla dva dana nivo reke Pčinje i pored porasta nije ugrozio stambena naselja, ali da je voda ušla u nekoliko nenastanjenih stambenih objekata u selima Kozji Do, Donja Trnica i Ssaince.

"Bilo je i odrona zemlje na vise putnih pravaca, Trgovište-Lesnica kao i na regionalnom putu Davidovac-Trgovište-Radovnica koje su raščisćavale ekipe vranjskog Preduzeća za puteve, tako da su u ovom trenutku svi putni pravci u opštini prohodni", kazao je Nastasović.

Dodao je da se vodostaj Pčinje i njenih pritoka smanjio do uobičajenog nivoa za ovo doba godine.

U Pirotu posle obilnih kiša, mutnoća na izvorištu "Krupac" i u vodovodnoj mreži u delu Pirota zvanom "Tijabara" je u opadanju, ali voda i dalje ne treba da se koristi za piće, rekao je direktor preduzeća "Vodovod i kanalizacija" Zoran Nikolić.

On je kazao da će ova preporuka važiti dok Zavod za javno zdravlje Pirota ne uradi bakteriološke analize vode.
"Mutnoća u vodi ne prelazi maksimalno propisane granice. U toku dana su ekipe našeg preduzeća ispirale vodovodnu mrežu u 'Tijabari'", rekao je Nikolić.

Gradjani koji žive u "Tijabari" vodom za piće mogu da se snabdevaju sa javnih česama u gradu - sa dve česme koje se nalaze pored "Mosta Ljubavi", česme "Kraljica Natalija" pored "Galanteksa" i česme u centru grada.

Stanovnici dela grada zvanog "Pazar" se vodom za piće snabdevaju sa izvorišta "Kavak" i voda je potpuno ispravna za piće, rečeno je Beti u "Vodovodu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: