Savet "ocrnio" reformu pravosuđa

Savet za borbu protiv korupcije podneo Vladi izveštaj o reformi pravosuđa u kome predlaže razrešenje svih članova VSS i DVT iz redova sudija i tužilaca.

Izvor: Politika, Tanjug

Ponedeljak, 21.04.2014.

08:06

Default images

je uoči uskršnjih praznika

U izveštaju, u koji je "Politika" imala uvid i čije delove objavljuje u današnjem broju, Savet preporučuje i ukidanje članstva po položaju u Visokom savetu sudstva i Državnom vežu tužilaca i prepuštanje izbora njihovih članova samim tužiocima i sudijama umesto Narodnoj skupštini.

U izveštaju se navodi da u izboru Visokog saveta sudstva više od 600 sudija nije imalo ni aktivno ni pasivno biračko pravo, a u izboru Državnog veća tužilaca oko 220 tužilaca, čime se, smatra Savet, dovodi u sumnju legitimitet oba organa.

U izveštaju, takođe, stoji da vršioci funkcija predsednika sudova nemaju siguran položaj, zbog čega se, navodi Savet, dešava da postaju poslušna ruka izvršne vlasti.

Savet tvrdi da je izvršna i zakonodavna vlast "ugrađena" u izbore nosilaca pravosudne vlasti, koji nemaju garancije protiv spoljnih pritisaka te dve grane vlasti, kao i od unutrašnjih pritisaka predsednika sudova, javnih tužilaca, ali i samih strankaka.

Sudije nemaju nikakve garancije da će mirno i bez ikakvih pritisaka obavljati svoju funkciju, ističe Savet, pozivajući se na navodne zahteve ministarstva pravde da se izvrši nadzor nad radom sudija u određenim predmetima (Kertes, Kontrast, Čerevenko).

Savet smatra i da se moraju menjati odredbe o nezavisnosti tužilaca zarad jačanja garancija nosilaca tužilačke funkcije jer je novim Zakonikom o krivičnom postupku tužilac dobio dvostruku funkciju i to funkciju istražnog sudije u istrazi i funkciju stranke u glavnom postupku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: